politi

Det narkomane miljøet ved Plata i Oslo raser nå mot det de kaller stigmatisering. Talspersoner for miljøet slakter nå de som slakter slakten av kommunens rusforebygging.

– Vi blir beskyldt for å dope oss med ulovlige medikamenter. Naturlig nok reagerer vi sterkt på slike udokumenterte påstander, kommenterer “Jonas” (27), som vanker fast på Plata.

– Så du bruker ingen form for medikamenter?

– Jeg har en rekke allergier som jeg holder i sjakk med nesedråper og alminnelig hostesaft. Plata ligger like ved Oslos største trafikkmaskin og nivåene av svevestøv i luften er langt over anbefalte grenser, understreker “Jonas”.

– Jeg reagerer også på å bli kalt rusmisbruker. Jeg følger alltid anvisningene på brosjyren som følger med medikamentene, passer på ta å dosene morgen og kveld og i tilknytning til mat. Og Litago.

– Hvorfor samles da de narkomane på Plata, hvis det ikke er for å omsette og bruke narkotika?

– Enkelte er engasjert av kommunen i prosjektering og utbygging i Bjørvika, rett over riksveien. Andre slår av en prat mens de venter på toget. Noen av oss holder sammen på grunn av motepreferanser. Det er ikke mange andre som liker å gå i gamle boblejakker, flerfargede strikkegensre og snowjogg. Dette er en livstil, ikke et kjemiprosjekt.

“Jonas” viser i den sammenheng til en eventuell flytting av miljøet til Stortinget.

– Dette er positivt. Vi slipper unna svevestøvet i Bjørvika, og vi har flere likesinnede på Tinget. SV-representant Hallgeir Langeland er et godt eksempel på at det går an å se ut som en såkalt “narkoman”, dvs. dele vår estetikk, uten å få stempelet rusmisbruker.

Tagged with →