Regjeringspartiene legger i dag fram Nangijala-erklæringen, som angir målene for neste stortingsperiode. Forrige periodes mål om full barnehagedekning, avskaffelse av fattigdom og vann i svømmebasseng blir nå erstattet av løfter om fire varme somre, romfartsekspedisjon til Mars og norsk deltakelse i fotball-VM.

I forrige periode lovte Regjeringen at noen andre skulle fylle svømmebassengene. Nå skal noen erobre verdensrommet og fotball-verden for de rødgrønne. (Foto: javan/CC).

I forrige periode lovte Regjeringen at noen andre skulle fylle svømmebassengene. Nå skal noen erobre verdensrommet og fotball-verden for de rødgrønne. (Foto: javan/CC).

– Hvem som helst kan sette seg enkle tullemål som å fikse hull i veiene og få togene til å gå i rute, påpeker statsminister Jens Stoltenberg (Ap). – Med Nangijala-erklæringen viser vi velgerne at vi fortsatt er i en særklasse når det gjelder visjonære, ambisiøse og fullstendig uforpliktende mål.

Dokumentet har blitt til gjennom en ”heidundrende brainstorming”, der de tre partiene sammen identifiserte saker som er viktigere enn det de oppfatter som opposisjonens alternativ: milliarder i skattelette til dem som har mest fra før.

Stoltenberg avviser at løfter om godt vær er å føre velgerne bak lyset: – Det er betydelig viktigere for oss med deilige, varme somre enn å bruke milliarder på skattelette til dem som har mest fra før, argumenterer han. Det er likevel uklart hva Regjeringen vil foreta seg for å oppfylle målet, foruten å sende en delegasjon kaosteoretikere fra Høgskolen i Kvinesdal til Amazonas for å spre gode vibber blant sommerfuglene.

– Mange vil også hevde at norsk romfartsindustri vil trenge mer enn fire år for å realisere en landing på Mars?

– Vil du heller bruke milliarder på skattelette til dem som har mest fra før, kanskje? spør Stoltenberg. – Unnskyld at jeg sier det, men da er du ikke særlig interessert i romfart.

Det mest ambisiøse målet i dokumentet er likevel løftet om å ta det norske landslaget til fotball-VM.

– Vi lover å gjøre det vi kan for at fotballandslaget kommer til VM, sier Stoltenberg, før han legger til: – Det er dessverre ikke så mye. Vi kan ikke styre prioriteringene på banen – de må selv bestemme seg for om de vil kvalifisere seg eller ikke. Men vi kan heie!

Opposisjonen er i full gang med å snekre sammen et motdokument. Sjefsstrateg Kyle-Stanley Jacobsen (Frp): – Regjeringspartiene har som vanlig overtatt Frps standpunkter, hevder han, og viser til at Frp gang på gang har foreslått norsk VM-seier og blitt nedstemt i Stortinget. – Vi mener likevel at vår løfte om å forvare blitzere, samtidsmusikere, mullah Krekar, restskatt, tran og det folk flest ellers måtte mislike, er fullt konkurransedyktig.