Ledende aktører i moteverdenen uttrykker i dag stor bekymring for at folk ikke lenger kjøper hvilken som helst dritt designere prøver å dytte på dem.

Gutt i skjørt og lave damesko.

Gutt i skjørt og lave damesko.

Finanskrisa reduserte moteuka i Stockholm til en puslete langhelg. Også Oslo Fashion Week merker krisen i fjaseindustrien. Selv om det vanlige kobbelet av kjendiser vi egentlig ikke husker hva er kjent lydig stiller opp der det er champagne og kameraer, hadde flere ikledt seg helt vanlig undertøy og flekkete bluser for å markere alvoret i finanskrisa.

Offentlighetens interesse for gårsdagens visning av motehuset Lecretins nye kreasjoner var minimal. De fem-seks tilskuerne fikk blant annet se en mannlig modell i noe som så ut som skjørt og damesko (t.v.) og en kvinnelig modell i fiskenot, komplett med pels og en lampeskjerm på hodet (t.h.). Det var tilløp til buing i salen.

Jente i fiskenot med pels og lampeskjerm.

Jente i fiskenot med pels og lampeskjerm.

– I gamle dager kunne vi bare slenge noen absurde filler på en anorektisk jentunge, dytte litt koka i nesa hennes, sende henne ut på catwalken, og vips så var dagens million i boks, sier visningsassistent Bjørnar l’Orange. – Nå må vi snart vurdere å lage klær folk kan gå i.

Moteindustrien frykter at dette er en del av en større trend, nemlig at finanskrisa gjør folk mindre opptatt av fjas i sin alminnelighet.

– Vi kan jo ikke ha det slik at folk bare kjøper ting de har bruk for. Hva blir det neste? At folk slutter å betale for vann på flaske bare fordi de kan få det gratis i springen? Jenter som vil bli grå mus i kommunal sektor istedenfor den neste ”top model”? Er det et slikt samfunn vi vil ha? spør han retorisk.
L’Orange finner trøst i at kongelige stiller som maskoter for moteukene – Mette-Marit i Norge og Madeleine i Sverige.

– Det er vel ingen som har bedre innsikt i betydningen av fjas enn de kongelige. For oss er det en jobb, men for dem er jo fjas… selve livet, sier han tankefullt, før han tar seg i det: – Faen, nå begynner til og med jeg å høres ut som Jean-Paul jævla Sartre. Skjønner du at det er krise, eller?

Les mer her

Tagged with →