Opprullingen av skitne Mikke Mus klubb-overvåkningsknep i Treholtsaken får mysterieforfatter Olav Brunteigen til å se rødt. Nå vil han kreve Staten for sin rettmessige del av pengebeviset.

KREVER ANERKJENNELSE: Olav Brunteigen krever oppreisning, takk og en god slump av dollarbeviset som felte Treholt (Foto:CC/Flickr/OK)

Mannen bak en av 80-tallets største suksesshistorier, kriminalmysteriene i Mikke Mus klubben, Olav Brunteigen, har i årevis blitt plagiert av smykketyver og skapsprengere. Nå reiser han imidlertid bust mot selve overvåkningspolitiet etter at flere av hans metoder viser seg brukt uten opphavskreditering i det samme tiårets viktigste straffesak, Treholt-saken.

Tapetrikset

– Tapetrikset dukket første gang opp på side 23 i MM (Mikke Mus, red anm) nr.4/79. Mikke brukte tape i en koffert full av penger for å overbevise fru Gyldenløve om at hennes gartner, Bjarne Ugress hadde mottatt bestikkelser fra spøkelseskladden for å avsløre hvor koden til pengeskapet hennes ble oppbevart. Nesten ingen av klubbens medlemmer knakk gåten og jeg brukte tapetrikset flere ganger med stort hell, forteller Brunteigen.

Hull-i-vegg-metoden

Etter hva OK erfarer hadde heller ingen i overvåkningspolitiet klekket ut ideen om å drille hull gjennom vegg for å lytte før Mikke Mus tok i bruk metoden i “Mysteriet om den forsvunnede Ming-vasen” i MM nr.3/82.

I følge en tidligere spaner slo det enkle, men effektive trikset ned som en bombe i Overvåkningspolitiet. Plutselig kunne all kriminalitet løses ved å bore lyttehull. Da Brunteigen en oktoberkveld i 1983 videreutviklet hullsystemet til visuell overvåkning ved å lage hull i vegg som sammenfalt med pupiller i et maleri på den overvåkedes vegg, var Treholts skjebne etter alt og dømme beseglet.

– Mysteriet “Maleriforviklinger” som første gang ble trykket i MM nr.10/83 ble mitt mesterverk, selve kronen på mysteriekarrieren, sier Brunteigen. Stor var derfor overraskelsen da frigjorte videoopptak fra overvåkningspolitiet (se bilderamme) nylig viste den samme metoden brukt i Treholts arbeidsværelse.

MALERITRIKSET: Dette frigjorte videoklippet fra overvåkningspolitiet viser i følge Brunteigen hvordan spanerne regelrett stjal Mikke Mus klubbens metoder (FOTO: POLITIET)

Krever oppreisning

Brunteigens advokat leverer i morgentimene fredag et formelt krav om minnelig løsning basert på broderlig deling av den mye omtalte dollarbunken.

-Saft suse, avslutter Brunteigen. Ikke trodde jeg at snushanene i politiet skulle la meg i stikken med følelsen av å ha solgt smør uten å få betaling.

—————————

les mer om maleritrikset her