I en massiv dugnadsinnsats har kommunikasjonsbransjen gått sammen om å ta over all verbal kontakt mellom mennesker. – Kommunikasjon er ikke noe for amatører, sier initiativtaker Senior Strategic Consultant Bjørnar del Piero i PR-byrået PåScråss.

Bjørnar del Piero lærer hverdagsmennesket Geir Hansen (39) å legge seg flat..
Bjørnar del Piero lærer hverdagsmennesket Geir Hansen (39) å legge seg flat.

Den utløsende årsaken er Bjørn Einar Romørens kommunikasjonsfaglig svake unnskyldning til det norske folk. – Når selv ikke et menneske med den kroppsfasongen klarer å legge seg flat på korrekt måte, vitner det om en dyp kompetansebrist i befolkningen. Fortsatt florerer det med overraskelser og misforståelser. Slik kan vi ikke ha det. I verdens beste land. I 2010, forklarer del Piero, mens bulletpointene tikker over skjermen på iPhonen hans.

Den politiske debatten vil fra nå i sin helhet pågå mellom kvalifiserte kommunikasjonsrådgivere. Kjell Terje Ringdal og Hans Geelmuyden vil framføre budskapene til politikerne på en kommunikasjonsfaglig forsvarlig måte, mens Kyrre Nakkim og Arne Strand gir stilkarakterer. Det vil altså ikke skje store endringer på dette området.

Det folk må forstå, er at kommunikasjon er et fag. Det er ikke noe for amatører, framhever del Piero. – Her om dagen observerte vi for eksempel en kvisete tenåring som prøvde å fortelle en jente at han var forelsket i henne. Det var en oppvisning i dårlig kommunikasjon: verken kjerneverdier, produktidentitet eller virksomhetsplan var klart kommunisert. Han stotret, stammet og rødmet – kort sagt ”branding” på barnehagenivå. Omdømmet hans ble selvsagt pulverisert, og hun forlot situasjonen i en tilstand av usikkerhet og forvirring. Tenk hva han kunne oppnådd med tre av våre bulletpoints og vår mal for proaktiv, strategisk kommunikasjon? Gutten kunne fått et helt annet liv, mener del Piero.

Ettersom 32 prosent av befolkningen allerede arbeider i kommunikasjonsbransjen, regner ikke del Piero med at det blir vanskelig å skaffe nok folk til å kvalitetssikre kommunikasjonen i de tusen hjem. For å være på den sikre siden, har han imidlertid også utviklet et kompakt, automatisert kommunikasjonsredskap til bruk hjemme eller på hytta.

– Apparatet er utstyrt med en følsom stemningssensor, og alt etter utslagene på måleren gir det fra seg frasene: ”Jeg legger meg flat”, ”jeg ser store utfordringer, men også spennende muligheter i forholdet vårt, skal vi idémyldre?” eller det noe mer kontante ”skal vi knulle?”, forklarer del Piero. – Den så du ikke komme, nei! sier han, før han senker stemmen og forklarer: – Mange blir overrasket når jeg forteller dem dette, men enkel kommunikasjon er faktisk ofte mest effektiv.

Siste: Hopp-Norge ligger stadig flatere.