Eksperter sliter med å forstå hvorfor klimaproblemene blir stadig mer uoverstigelige til tross for at 92% av husholdningene i Ullevål Hageby nå bruker tøyhandlenett og spiser økologisk asparges.

Foto: Michael Cavén (Flickr/CC).

Hos norsk øvre middelklasse var det onsdag skuffelse over at norske klimautslipp fortsetter å øke og at nå også LO-leder Roar Flåthen kaster inn håndkleet i klimaspørsmålet.

I Ullevål Hageby kreves det nå svar: – Her har vi stemt Venstre og spist kortreiste artisjokker dyrket på den minst effektive måte som tenkes kan i en årrekke. Vi har skrudd av lyset og heller fyrt i peisen under Earth Hour. Vi kjøper elbiler – hvert eneste år, påpeker hvit middelklassekvinne Herdis Hyldbærberg (42).

– Og vi har resirkulert – Gudbedre, som vi har resirkulert! fortsetter hun. – Har det vært fullt i papirkonteineren har jeg personlig kjørt SUVen bort på Smestad og kastet det der.

Lene Stolberg-Brunrusten (34) venter fortsatt på uttelling for sitt miljøengasjement. – Jeg klikket ”liker” mot monstermastene for mange måneder siden. Og nå får vi høre at miljøproblemene fortsatt er uløste.

–  Jeg begynner virkelig å lure på om det var verdt innsatsen, sier hun.

Klimaforskere har fortsatt ikke noe klare svar på hvorfor norsk middelklasses symbolhandlinger ikke har klart å motvirke effekten av de 42.8 millioner tonn CO2 som slippes ut fra norsk oljeindustri, bilpark, flytrafikk og skipsfart årlig.

– Det eneste målbare utslaget er en viss reduksjon i metanutslippet etter at Kjetil Rolness skiftet frokostblanding og fikk bukt med den irritable tykktarmen sin, hevder professor Birger Brødmark ved Universitetet på Skarnes.

Middelklassen retter nå en advarende pekefinger mot verden: – Vi har gjort alt vi kan, men nå begynner tålmodigheten å renne ut. Det virker nesten som om verden ikke vil reddes.

–  Skjer det ikke noe snart, går det nok ikke lang tid før noen går over til å redde barna i Afrika istedenfor, avslutter Stolberg-Brunrusten.