– Det var helt feil av mediene å tolke min planlagte månelanding som et metafor for karbonfangst og -lagring på kontinentalsokkelen. Dette har aldri vært annet enn en hårete guttetur, sier den tidligere statsministeren og avklarer dermed gåten om hvor han har vært siden valget.

Et lite skritt for menneskeheten, et stort skritt for en koalisjonsregjering med Senterpartiet som del av sin parlamentariske platform. (Flickr/CC/Butch Osborne)

Et lite skritt for Stoltenberg, et stort skritt for å legge månelandingsmetaforet dødt. (Flickr/CC/Butch Osborne)

Stoltenberg forteller at han trengte å komme seg litt bort, for å samle krefter og reflektere over valgnederlaget.

– Jeg kunne like gjerne gått skiturer i Nordmarka, men der har det som kjent ikke vært snø i vinter.

Lei av mas

Statsministeren forteller at han etterhvert har blitt mektig lei maset omkring den famøse nyttårstalen.

– Jeg følte tilslutt at dette var eneste måten å legge debatten død på, sider den tidligere statsministeren på en sprakete satelittlinje.

Eksperimenter

Stoltenberg forklarer at turen stort sett har vært sponset av LO, bergensmilliardær Trond Mohn og oppsparte midler.

– Noe offentlige midler har jeg også fått. Men det er utelukkende gått til eksperimenter jeg har utført på turen.

På spørsmål om hvordan arbeidet med karbonfangst og -lagring på Mongstad kan ha blitt sammenblandet med månelandingen svarer Stoltenberg:

bare et testsenter.

– Men de fleste har vel trodd den planlagte månelandingen har vært et metafor for karbonfangst og -lagring på kontinentalsokkelen?

– På ingen måte. Å stappe alle CO2-utslipp inn i tomme borehull og så tette igjen, høres ut som det krever mer enn en månelanding. Minst en Mars-landing. Nei, når det gjelder CO2-utslipp sliter vi helt sykt.

Spesialbygget representasjonsbolig
Regjeringens representasjonsbolig skal ha blitt spesialbygget for dette formålet, og statsministeren har over lengre tid ledet regjeringskonferanser i vektløs tilstand i et spesialbygget kammer. Det er uklart når statsministeren er ventet å lande på jorden igjen.

– Før han returnerer skal statsministeren skal samle steinprøver og utføre en del eksperimenter i koalisjonsbygging og parlamentarisk praksis uten gravitasjon. Han er også svært nysgjerrig på å utforske månens mørke bakside etter å ha administrert verdens rikeste og mest FN-hedrede nasjons mørke bakside i mange år.

Mysteriet om Schjøtt-Pedersen avdekket
Etter det OK kjenner til skal Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, statsråd ved Statsministerens kontor (SMK), siden innsettelsen av regjeringen ha gått i bane rundt jorden for å klargjøre måneferden. Opposisjonspolitikere er tilfreds med at mysteriet omkring Schjøtt-Pedersens fravær er avdekket, men har foreløpig ingen kommentarer. Siv Jensen forsikrer imidlertid om at hun vil rase indignert straks hun får summet seg.