I en romansamling på seks bind vil Jan Kjærstad i tur og orden rive ned folkekjære nordmenn. Etter å ha fortalt verden at det er mulig Karl Ove Knausgård overdriver når han skriver at han ikke likte fisk i barndommen, stiller Kjærstad i sin neste bok åpent spørsmål om Wenche Foss har naturlige krøller.

(Wikicommons/Bogartsmokes)

(Wikicommons/Bogartsmokes)

Det går skjelvinger gjennom den fornemme “kjent og kjær nordmann”-kretsen. En skrivesulten Jan Kjærstad stormer mot dem med blyanten spisset til lanse.

I “Min Omkamp 1” er det Karl Ove Knausgård som får unngjelde. Kjærstad viser til at enkelte svenske forfattere også har brukt selvbiografi som litterært virkemiddel. Han utelukker heller ikke at forfattere også i andre land i verden praktiserer denne suspekte måten å føre leseren bak lyset på.

Ukledelig
– I tillegg er jeg langt fra overbevist om at Knausgårds nyanlagte skjegg og lange hårmanke kler ham, tordner Kjærstad.

Bokanmelder Hildegunn Hartz-Hartvigsen i Aftenposten forsvarer seg mot kritikken fra Kjærstad slik:

– Jeg synes ikke det er noe poeng å trekke fram at alle norske anmeldere har kalt “Min Kamp”-serien “eklektisk spennvidde som sart og modig tar samtiden på pulsen”. Det skriver vi faktisk om alle norske bokutgivelser. Vi bare veksler mellom adjektivene sart og sårt.

Hele Norges Wenche
I “Omkamp 2” er det Wenche Foss som får unngjelde. Kjærstad stiller spørsmålstegn til om Norges populære diva faktisk har naturlige krøller og om hun napper grå hår. I tillegg har Kjærstad kvantifisert fotografier av Wenche Foss med et champagneglass i hånden.

– Stemmer det at Foss feirer alle døgnets viderverdigheter med et glass champagne, får hun i seg fire magnumflasker om dagen, tordner Kjærstad.

CIA og 666
Bind 3 i romanserien skal være viet til eksistensberettigelsen til ch’ene i Christian Borch.

– Min teori er at han egentlig heter Kristan Bork. Kanskje til og med Kirsten Brokk.

I “Min Omkamp 4” som omhandler USA spør Kjærstad om CIA stod bak Kennedy-attentatet og 11. september og egentlig står for 666, dyret i åpenbaringen.

I de to siste omkampene beviser Kjærstad at Elvis lever og at månen er en gul ost.