Tidligere Ap-leder og standupkomiker Thorbjørn Jagland er rasende på Høyre-ledelsen, som i dag tallfestet hvor mange prosent av velgerne de må ha støtte fra for å gå i regjering: – Skamløst tyveri av mine gamle triks, hevder han overfor Opplysningskontoret.

Thorbjørn Jagland føler posisjonen som norsk politikks riksklovn er truet. Ill: lintmachine/Opplysningskontoret (Flickr/CC).

Thorbjørn Jagland føler posisjonen som norsk politikks riksklovn er truet. Ill: lintmachine/Opplysningskontoret (Flickr/CC).

– Da jeg kom med 36.9-utspillet var det noe helt nytt, mimrer Jagland. – Det ble den største suksessen i norsk politisk komedie. Jeg var leder for Norges suverent største parti, opposisjonen var splittet og vi fikk gjennomslag for alle sakene våre. Du kan tro gutta på partikontoret blei lange i maska da jeg krevde mer enn 36.9 prosent for å regjere videre! Og da vi fikk 35, gikk jeg faktisk av! Den så de virkelig ikke komme! sier en lattermild Jagland, som påpeker at overraskende, vanvittige utsagn er et sentralt element i humorsjangeren han mener å beherske best, såkalt “deadpan delivery“.

Jagland ønsker å sikre seg mot ytterligere plagiering ved å copyrightbeskytte sine andre rutiner, som “Det norske hus”-metaforen og Bongo fra Kongo-monologen.

Jagland frykter nå at trekløveret Foss, Solberg og Sanner skal overta rollen som norsk politikks ledende gjøglere: – Det norske folk må fortsatt kunne være trygge på at den fremste leverandøren av latterbrøl i norsk politikk heter Thorbjørn Jagland.