Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland har bestemt seg for å ikke dele ut Nobels Fredspris i år, men å beholde den selv. Jagland beholder prisen for å ha spredt munterhet og god stemning i internasjonal politikk i en årrekke. – Man kan ikke overvurdere betydningen av godt humør for fred i verden, sier Jagland til Opplysningskontoret i kveld.

Det har i kveld kommet negative reaksjoner fra menneskerettighetsaktivister verden over, som hadde håpet på at årets tildeling ville gi anerkjennelse for deres sak. Jagland avfeier imidlertid kritikken: – Jeg vil ikke kalle dem dårlige tapere, bare minne om at det kommer til å være krig og tortur i verden neste år også. Det blir ihvertfall ikke fred av å henge med geipen, påpeker han med glimt i øyet.

Jaglands Nobelforedrag vil i sin helhet bygge på anekdoter fra Mot i Brøstet og ‘Allo ‘Allo.

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad framhevet i sin gratulasjonstale at Jagland har ytt et avgjørende bidrag til å dempe konfliktnivået i internasjonal politikk: – I en verden preget av ekstreme synspunkter og polarisering, har det vært befriende at det i hvert fall er en aktør ingen har mulighet til å skjønne hvor står.

Jaglands tiltrådte i forrige uke som generalsekretær i Europarådet, en organisasjon som til nå bare har involvert seg i konsonantfordelingssaker i Øst-Europa. Talsmann Wlodszimierszszek Kryszwszwinski håper at Jaglands tiltredelse er begynnelsen på en ny æra for organisasjonen: – Hans primære oppgave blir å medvirke i realityserien “Rådet”, der vi følger forviklingene rundt Jaglands lederskap.

Serien er allerede solgt til en rekke TV-selskaper verden over. Kryszwszwinski mener serien har et ubegrenset potensiale: – Jaglands lederstil får jo David Brent til å virke som Dalai Lama.

—-

Takk til vår faste leser Anders for tips i denne saken.