I går ble innspillingen av siste episode av realityserien “Kongehuset” avsluttet, og alle deltakerne var samlet på Smuget for å feire. – I kveld lar vi alle intrigene fra “huset” ligge, sier Carl-Erik Grimstad (57), som ble stemt ut tidlig i programmet: – Nå er det party!

Den glade gjengen fra TVNorge-realityserien "Kongehuset" på byen i Oslo. Ikke alle deltakerne har funnet det like lett å gi slipp på rollefiguren sin.

Latteren satt løst da den glade gjengen fra TVNorge-realityserien "Kongehuset" slo ut håret på byen i Oslo i går kveld. (Foto: Bjørnar Heimly).

I programmet blir deltakerne lurt til å tro at de tilhører en familie med helt spesielle egenskaper. De blir fortalt en historie om at de stammer fra Harald Hårfagre, at de har blått blod og at de er avgjørende for at nasjonen ikke skal kollapse i kaos og anarki. Dette gir dem blant annet rett til å heve syvsifrete beløp i lønn og å bebo Oslos største og mest attraktive eiendommer. Innspillingen viser hvordan deltakerne etter hvert lever seg så sterkt inn i handlingen at de faktisk begynner å tro på den absurde historien.

Episodenes høydepunkt er det ukentlige, såkalte “statsråd”, som likner på Robinsonekspedisjonens øyråd. Her skal medlemmene av Regjeringen prøve å holde maska mens “Kongen” – spilt av pensjonist Harald Olavsen (72) ikledd et ellevilt kongekostyme – etter beste evne prøver å spille rollen som statsoverhode til tross for sterke diksjonsproblemer.

De fleste av deltakerne er glade for at de ble med. Men for noen har det kostet mer enn det smakte. Martha Louise Haraldsen (36) utviklet sterke vrangforestillinger under innspillingen, og begynte å tro at hun kunne snakke med engler og dyr. Etter at hun fikk vite at hun bare var en alminnelig, gjennomsnittlig begavet ung kvinne skal hun imidlertid være på bedringens vei.

Håkon Magnus Haraldsen (37) synes tiden i “Kongehuset” har vært fornøyelig: – Jeg hadde jo en mistanke om at alle kødda med meg, men turte ikke annet enn å spille med, sier han lattermildt til Opplysningskontoret. Haraldsen synes det har vært gøy å leke kongelig, men gleder seg nå til å få et normalt familieliv og en ordentlig jobb.

Planleggingen av neste sesong av “Kongehuset” er allerede i gang. Blant kandidatene til å spille konge og dronning er Trond Giske og Stein Erik Hagen, mens Petter Pilgaard og Aylar Lie skal være bankers i rollene som kronprins og prinsesse.