FN-organisasjonen ILO reagerer skarpt etter at Røros Skogeierlag har avslørt flere intelligente og velutdannede samer i nærmiljøet. De krever nå at samene enten går tilbake til tradisjonelle levemønstre eller gir avkall på sin status som beskyttet urfolk.

Undertrykte samer slik vi liker å se dem poserer foran sine enkle boliger. Men er det hele en gigantisk bløff? (Foto: Christopher Forster/Flickr/CC)

Undertrykte samer slik vi liker å se dem - poserende foran sine enkle boliger. Men er det hele en gigantisk bløff? (Foto: Christopher Forster/Flickr/CC)

– Urfolk som skal beskyttes under ILO-konvensjonen må oppfylle en rekke kriterier: De må ikle seg folkedrakter til daglig bruk, tro på underjordiske ånder, være late, drikkfeldige og arbeidsløse og spille på bisarre instrumenter med minst fire stavelser, sier førstekonsulent Bruno Bacchetone i ILO. – Når det nå viser seg at samene lenge har kledd seg som vanlige folk og har skaffet seg utdannelse og arbeid i smug, er ikke det noe annet enn simpel svindel.

ILO skal nå IQ-teste indianere, australske aboriginere og maorier på New Zealand for å finne ut om også andre såkalte urfolk har holdt verdenssamfunnet for narr.

ILO må nå se seg om etter nye grupper å beskytte som oppfyller kriteriene, og som har dårlige utsikter til snarlig forbedring. I Norge står foreløpig valget mellom deltakerne i db.nos debattforum og skogeiere.

Stem på Bloggrevyen

Tagged with →