– Våre medlemmer har jobbet på minstetariff i fem dager. De har selvsagt bedre ting å gjøre enn å sykmelde seg fra jobben for å stå på en bryggekant og hoppe opp og ned som en femåring, og vifte med flagg til en båt som passerer i horisonten, sier Gøril Underhaug i Norsk Statistforbund og varsler søksmål.

Bergen Statistforbund markerte sin misnøye med å holde seg helt borte fra Hurtigrutekaien ved ankomst Bergen. (Flickr/CC/Maltesen)

Statistforbundet varsler søksmål etter at NRK lot være å ramse opp alle statistene som hadde deltatt i maratonsendingen om Hurtigruten.

– Det hele er svært uprofesjonelt. Vi har befolket hvert nes, knaus, båt og brygge langs hele ruta, uten noen som helst kredittering, sier informasjonsrådgiver i forbundet, Gøril Underhaug, oppgitt. Hun kaller NRK for ”smålige”.

– Mange har tross for uker med øving blitt redusert til knapt synlige prikker i landskapet. Enkelte har øvd inn lange passasjer fra norsk lyrikk- og scenekunst bare for å oppleve at lyden er blitt mutet. Eller enda verre, at Geir Bøhren og Bent Åseruds “Svalbardtema” fra “Orions Belte” er spilt om og om igjen. Det minste NRK kunne gjort våre kredittere oss.

Ingen beklagelse
NRK på sin side holder fast ved sin beslutning.

– Her var det båten som var hovedpersonen. Dessuten hadde vi ikke nok sendetid til å følge fem dagers seilas med seks dagers rulletekst, sier produsent Mikkel Brønningen.

Det er imidlertid et argument som ikke biter på Statistforbundet, som nå vurderer boikott.

– Slik situasjonen er i dag vil ikke våre medlemmer stille opp når Hurtigruten kommer tilbake med ny sesong. Da får de leie inn en gratis Petter Pilgaard som alle andre, sier hun.

Økt anerkjennelse
Men tross manglende kreditering på rulleteksten er hun fornøyd med at statistene nå har fått markert seg som en organisasjon å regne med i norsk samfunnsliv.

– Vi har slitt med at veldig mange bare tror vi spiller i filmer, men det er bare en liten del av virksomheten. Vi leies inn som publikum til Viking-kamper, til å hylle Kongefamilien på balkongen på 17. mai og til å demonstrere mot Postdirektivet. Og det er vel ikke lenger noen som tror at partier som Krf, Venstre, Senterpartiet og SV har folk nok til å fylle landsmøtesalen sin?

Tagged with →