Historiker Gaute Søderstrøm ved Universitetet i Oslo frykter fremtidens historikere vil måtte nøye seg med hipstmaticfotografier av kaffekopper når de skal studere folks dagligliv anno 2011.

HIPSTAKOPP #163: Førstesemesterstudent Aline Nordberg-Thiis mente dette hardt fargefiltrerte fotografiet av en kaffekopp ville interessere fremtidens historikere (FOTO: Aline Nordberg-Thiis)

-Hardt fargefiltrerte kaffekopper er interessant når man skal studere folks forkjærlighet til nettopp hardt fargefiltrerte kaffekopper, men de sier svært lite om hvordan mennesker forholder seg til hverandre i dagliglivet, forteller Søderstrøm.

Etter å ha oppfordret studentene sine til å bygge en database over hverdagsbilder for fremtidens forskere, mottok han 326 hipstamaticfotografier av kaffekopper, tre hipstamaticbilder av ølflasker og ett av rumpa på en dvergschnauser med Hello Kitty-halsbåndet surret rundt halen.

Men, det er ikke bare historikere som fortviler over fotoappenes ensretning av visuelt uttrykk og motivvalg. Barnehagebestyrer Anne Moseng ved Grünerdumpa barnehage i Oslo, forteller at stadig færre foreldre er i stand til å levere bilde av barna sine.

-Vi vet at barna setter pris på å ha bildet sitt hengende over knaggrekkene, men det siste året har flere og flere barn måttet ta til takke med et hardt fargefiltrert bilde av mors kaffekopp som identitetskjennetegn.

– Det er da forbannet, sukker Søderstrøm. Av alle positive ting vi kunne ha tatt med oss fra 60- og 70-tallet, og la meg da nevne eksempler i fleng: Norskproduserte treski, retro politibiler, engasjerte ungdommer, én tv-kanal og politikere med distanse til seg selv, så velger vi å opprettholde datidens store fortvilelse og skam, beeeedriiiiten billedkvalitet!