Mens hele Norge feirer kollektiv langhelg har en gruppe lokale entusiaster startet en ordføreraksjon for å få flyttet den kjente og kjære maihøytiden til Tromsø.

Barn over hele landet har feiret Kristi Himmelfartsdag i fargerike kostymer denne helgen. (Foto: eclectic echoes/CC).

Barn over hele landet har feiret Kristi Himmelfartsdag i fargerike kostymer denne helgen. (Foto: eclectic echoes/CC).

– De høye herran i Oslo har hatt OL, Grand Prix, kongen på 17. mai, Gerhardsen på 1. mai og pinsevennene på pinseaften i tusener av år, roper initiativtaker Synne K. Vold inn i en megafon foran en gruppe hutrende tilskuere i maisluddet på Seltorget i Tromsø.  – Mens vi står her og fryser, mesker de feite Oslo-herran med hatt og floss seg med krististeik og himmelfartskake. Men nå er det vår tur! Vi vil ha himmelspretten! tordner hun, til lyden av klaskende polvotter.

Kristi Himmelfartsdag feires fordi Jesus i følge øyenvitner hadde det som beskrives som “en helvetes fart” da han ble hentet opp til røkelse, myrra, kos og kakao i den syvende himmel. Over hele landet har de kjente og kjære himmelfartssangene blitt sunget av barneflokker som går himmelfartsbukk. 

Men i Tromsø er stemningen amper: – Alt for lenge har vi tatt til takke med smulene. Men nå lar vi oss ikke avspise med Sametingdagen og Fiskesloens Dag, 29. november (sett krøss i kalendern), lenger, tordner Vold. – Nå er det sivil ulydighet! 

De lokale ordførerne i de 248 kommunene i Troms skal etter planen binde sammen kjedene sine og lage et langt bånd som rekker helt ned til Oslo. 

– Dugnadsånden i Nord-Norge er helt unik, sier Vold. – Når hele Tromsø finner fram den store eska si med himmelfartspynt, skal du se vi kan male byen … grønn?

Tagged with →