– Internett har gitt verden et nytt verktøy til å hindre konflikter, sa Nobelprisvinner i litteratur, Jean-Marie Gustave Le Clezio, under sitt Nobelforedrag til Svenska Akademin i Stockholm i går. (Sitat db.no) Han peker blant annet på at iherdige bloggere verden om ikke ville latt seg lure av Hitlers kriminelle plan. Opplysningskontoret ser saken fra flere vinkler.

1. Humorens evolusjon.

Hva var den gjengse formen for humor i 1936? Stand-up, ironi og moderne sarkasme var ikke oppfunnet. Revyscenen hadde nettopp gått i gang med “Hei-serru-serru humor”. Når folk skulle være morsomme sa de gjerne “Nei men se se den seruu serru sann”, eller så kledde de seg opp som fylliker og sang eiegode viser om livet i Vika. Verktøyene til å latterliggjøre Hitlers prosjekt fantes ikke. Se for deg bloggoverskriften “Hei serru-serru Hitler-sann” Eller “Dudeliatten Adolf-mann”. Hitlers maktapparat ville neppe falle i grus. Selv flere tiår etter at krigen var over slet samfunnet med humor mer avansert enn “Dææææjo!”, eller “Doble fustasjehengsforkoblinger”. 

2. Eksempelet George Bush: 

Verktøyene eksisterte i høyeste grad da George Bush ble valgt til president i USA – ikke bare en gang, men to ganger. Sarkasmene flommet ustanselig fra servere og nodepunkter planeten rundt. Ingen klarte å stoppe Bush. Ingen benyttet internett til å hindre den vestlige verdens største løgner – rettferdiggjøringen av angrepene på meningsløse mål i Afghanistan og Irak. Internett var tvert i mot et godt hjelpemiddel i planleggingen av 11. september- opptakten til det hele. 

Ville Google takket ja til frisk tysk kapital i 1936?

Ville Google takket ja til frisk tysk kapital i 1936?

 

3. Eksempelet Google:

Google har gjort seg bemerket for sin sømløse integrering i kinesiske myndigheters informasjonsflyt. Google ville vært propagandaminister Goebbels drøm. For Google anno 1936 kunne det ha betydd innsprøytning av frisk statlig kapital i en ellers krakket og brakk verden. 

Det eneste lyspunktet i en forkvaklet verden anno 1936 ville ha vært nettavisen “Opplysningsamtet” (opplysningskontorets forløpere). Våre forgjengere ville utvilsomt tatt med seg transistor PCene på skauen og bombardert bloggosfæren med knallharde og forvirrende meldinger. Natt og Dag. Roosevelts sitat “Look to Norway” ville ha vært en direkte konsekvens av opplysningsamtets arbeid og vi ville i dag ha vært den største nyhetsleverandøren i verden.

Enn så lenge kan vi bare drømme…

Tagged with →