I forbindelse med Halloween demonstrerer norske forbrukere nok en gang sin konsekvente motstand mot overflatisk forbrukskultur . – Halloween er et grufullt uttrykk for amerikaniseringen av Norge, som vi må bekjempe med alle midler, sier creative art director Ørnulf Lie til Opplysningskontoret over en cupcake på en Grünerløkka-diner.

Foto: Euart, CC.

Fra køen på Rema 1000 tar tømrer Gunnar Ølfjeld avstand fra den meningsløse forbrukskulturen Halloween representerer: – Dette er bare et idiotisk påfunn fra handelsstanden for å få oss til å bruke penger på noe som ikke har virkelig verdi, sier Ølfjeld og betaler flasken med Olden-vann.

Men Halloween er ikke bare en mulighet til å praktisere idealistisk anti-kommersialisme. – Det er også en fin anledning til å få ut aggresjon mot barn, sier forsker Bjørg Håndbrækken ved Institutt for kreativ tautologi ved Høgskolen i Bremanger.

Håndbrækken hevder det er liten faglig uenighet om at barna har fortjent det: – Det er liten tvil om at barna er skyld i det meste vi ser av amerikanisert forbrukskultur for tida. Jeg mener, hvem andre enn barn kan være dumme nok til å la seg sjarmere av Dora-the-Fucking-Explorer?

– Det er fin skikk at voksne en gang i året kan samles om å omtale barn som snørrunger og fantasere om å pakke inn buljongterninger og hasjklumper i Smørbukk-papiret.

– Da vi var barn klarte vi oss som kjent med én TV-kanal og godteri på lørdag og julaften. Jeg ser ingen fornuftig grunn til at dagens unger skal ha det noe morsommere enn oss, sier Håndbrækken og låser tre ufyselige hekser med manglende fortenner inn i kjelleren sin.

– Jeg slipper dem ut igjen når de kan redegjøre overbevisende for det keltiske opphavet til Halloween-skikken, presiserer hun. – Halloween, ass. Hirr, hirr.