– Så ergelig, jeg hadde sett fram til å bringe Taliban og Vesten sammen gjennom god, gammeldags dobbeltspionasje, sa Treholt. Han er like skuffet over at Gjenopptakelseskommisjonen nekter ham å gjenoppta forfatterskapet med Johan Galtung og ekteskapet med Kari Storækre.

Harald Stabell innrømmer at forsvaret har vært så opptatt av den omtalte teipbiten at de ikke engang har hatt anledning til å vurdere om det såkalte pengebeviset i det hele tatt består av ordentlige penger. (CC/McDonald2012)

Treholt beklager overfor OK at spionasje har fått et negativt fortegn.

– Spionasje var datidens “dialog”. Og langt mer effektiv. Det var ikke bare prat, men handling, sier Treholt, som hevder det var hans fortjeneste at Muren falt.

– Jeg lakk UD-notater om at Ketil Stokkan planla å spille inn “Brandenburger Tor” og Jahn Teigen kom med “Glasnost”. Da skjønte kommunistene hvilke krefter de kjempet mot.

Ikke fabrikkert

Treholt klarer ikke å forstå at ikke Gjenopptakelseskommisjonen forkastet hele dommen mot ham på bakgrunn av en mistanke om at et fotografi kan eller ikke kan ha vist en teipbit på en koffert.

Gjenopptakelseskommisjonen avviser at det har blitt manipulert med bevis.

– Kornete svart/hvitt-bilder tatt på gata er bevis godt nok for oss. Gjenopptakelseskommisjonen er enstemmig i sin konklusjon. Selv de som dissenterte.

Snu steiner

Treholt på sin side vil ikke gi seg før alle steiner er snudd.

– Kan noe komme og ta i et tak og hjelpe meg med å snu Stein Viksveen?