– Ikke for å skryte, men jeg kan nærmest garantere at en person i rullestol vil føle seg vel i mitt selskap, sier Runar Thywold (42) – etter eget utsagn en av Norges fremste eksperter på å late som ingenting i nærheten av funksjonshemmede.

Thywold (t.h.) demonstrerer sin patenterte hendene i lomma og plystre-teknikk. Til venstre en svært komfortabel funksjonshemmet (foto: Ed Yourdon/OK/CC).

Thywold har gjort det til sin signatur å se tomt ut i lufta når han møter funksjonshemmede – akkurat som han ville gjort det med funksjonsfriske. – Av og til plystrer jeg litt for å løse opp stemningen.

– Mange blir ubevisst litt stive i gangen når de møter en som sitter i rullestol, de krysser gata når de møter en kar med ryggmargsbrokk, CP eller grå stær. Jeg vet det, for jeg har gjort alle de feilene der selv.

– Det gjelder å holde fokus på arbeidsoppgavene, slappe av så godt du klarer og se for deg et punkt langt fremme som du beveger deg målbevisst i retning av, sier Thywold.

– Hvis du skulle gitt ett råd til en nybegynner som gjerne vil bli mer naturlig rundt funksjonshemmede, hva skulle det være?

– Begynn med enkle funksjonshemminger, sier Thywold. – Når du har vent deg til å late som ingen ting rundt fargeblinde, kan du avansere til blinde, og så videre. Det handler om mestring, sier han.

– Og møter du en med utlagt tarm – hva du enn gjør – ikke se på bæsjeposen, avslutter Thywold.