Fremskrittspartiet krever i dag at norske skoleelever en gang i året skal ikle seg grilldress i solidaritet med lidelsene norske eksilpensjonister opplever i Spania.

Lille Bjørnar (6) viser solidaritet med diskriminerte norske pensjonister (Gus Shaffer/CC).

Lille Bjørnar (6) viser solidaritet med diskriminerte norske pensjonister (Gus Shaffer/CC).

– Norske Spania-pensjonister er en utsatt og forfulgt gruppe, påpeker sjefsstrateg Kyle-Stanley Jacobsen (Frp). – De er omringet av fremmedkulturelle som ikke behersker verken norsk språk, drikkekultur eller væremåte. Politikerne er til og med frekke nok til å kreve at de må betale skatt av trygda. Og det blir jævlig varmt der i august, selv i skyggen.

Fremskrittspartiets forslag kommer i kjølvannet av at partiet har gravd fram en mer enn 70 år gammel idé om å feste davidsstjerner på alle som tilhører en bestemt minoritet. De originale bekledningsforslagene har også fått flere andre partier til å kaste seg på. Høyre har lansert ideen om blå blazerdag i solidaritet mot rederbeskatningen, mens Venstres avtroppende leder Lars Sponheim krever at norske skolebarn må ta hjemmepermanent og gjenta ”brrumlebass” med en udefinerbar dialekt for å markere avsky mot Olaf Thommessen og uautoriserte politikerbiografier.

Førstekonsulent Bjørnar Brandtzæg i Kunnskapsdepartementet synes ideene er interessante: – Nå har vi beskjeftiget oss altfor lenge med problemer med forfalne skolebygg, dårlig disiplin, mobbing og ukvalifiserte lærere. Det skolen virkelig trenger nå er nok en kvasidebatt om barns klesdrakt, slik at vi kan få ting til å skure og gå igjen, sier Brandtzæg.