Frp inspireres av Sverigedemokratenes suksess. – Men våre partiers motstand mot fremmedkulturelle har ingenting med politikk å gjøre. Det er bare god gammeldags fryktfølelse.

Strategisk rådgiver i Fremskrittspartiet Kai-Stanley Jakobsen klarer ikke å skjule at han er oppmuntret av suksessen til Sverigedemokratene. Samtidig er han rask med å peke på forskjellene:

– Det blir feil å si at Sverigedemokratene er vårt søsterparti. Vi er de første til å forstå at enkelte blir provosert av deres utspill. Sverigedemokratene er på langt nær like profesjonelle som oss på å gjøre fordommer stuereine.

Politisk håndverk
Jakobsen forklarer strukturen i å stuerengjøre spredning av fordommer. Han viser en plakat fra 80-tallet med en svart mann med en sugerør i statskassen.

– I dag ville vi i stedet kalt det “strukturelle utfordringer innen integreringsforvaltningen”.

Han holder fram Tybring-Gjeddes “Disneyland”-kronikk som et kroneksempel.

– Først får du en av partiets fotsoldater, en såkalt backbencher, til å si noe halvrasistisk. Så kommer partiets ledelse på banen og sier at de ikke vil avvise utspillet, men ville brukt andre ord, forteller strategen.

Ikke politisk motivert
Jakobsen bare ler når OK spør om partiet er lei av aldri å kunne riste av seg rasismestempelet.

– Vår motstand mot fremmedkulturelle er på ingen måter politisk motivert. Vi er varme tilhengere av å ha en mørkhudet karakter i Hotell Cæsar, og én av ti i barn i bilder fra statlige brosjyrer om barn i lek bør være mørkhudede. Neida, neida, vi sprer ikke frykt mot innvandring. Vi sprer helt alminnelig, tradisjonell frykt.

Tagged with →