USA er ikke den eneste fremmede makten som har rekruttert pensjonister til oppdrag i Norge. I dag innrømmer Thorleif Borg (85) at han også har vært del av et pensjonistnettverk – finansiert av Nord-Korea. – Vi skulle undergrave kapitalismen innenfra gjennom ekstremt langsom betaling med småmynt.

Thorleif Borg, nordkoreansk agent. (Foto: Gagilas, CC/Flickr).

– Vi hadde jo ikke de samme budsjettene som amerikanerne, så vi måtte være desto mer kløktige og slue, forklarer Borg.

Snedig forsinkelsestaktikk

– Vårt oppdrag har vært å undergrave kapitalismen innenfra gjennom en snedig forsinkelsestaktikk, fortsetter den hemmelige agenten. – Nord-Korea har forsynt oss med kilovis med småmynter daglig, som vi skulle bruke hver gang vi var ute og handlet. Vi ble instruert til å aldri kjøre fortere enn 50 kilometer i timen, og alltid midt i veien.

I følge Borg var pensjonistligaen drevet av spenningssug og sterk kamferdropsavhengighet.

Odvar Nordlis barnebarn

Pensjonistligaen skal også ha drevet regulær overvåkningsvirksomhet: – Tre beboere på Vindernhjemmet holdt lenge et øye med barnebarna til Odvar Nordli, som nordkoreanerne var sikre på kom til å ta over landet.

– Men så kom jo den jyplingen Willoch, sier Borg bittert.

Hadde bare råd til parkeringsvakter

USA rekrutterte toppkvalifiserte pensjonerte politifolk til sin overvåkning. På grunn av budsjettbegrensninger skal nordkoreansk etterretning ha måttet nøye seg med tidligere parkeringsvakter.

– Men vi sto ikke noe tilbake for politifolka når det gjaldt å plage uskyldige, vi hadde lett for å identifisere oss med det nordkoreanske tankesettet og vi var noen jævler til å notere bilnumre, om jeg må si det selv.

– Har blitt glad i Kim Jong-Il

Borg innrømmer at 20 år i nordkoreansk tjeneste har gitt ham følelser overfor regimets ledelse: – Jeg har blitt oppriktig glad i vår store leder, sier han.

– Du vet, de har et gammelt ordtak i Nord-Korea: Ingen Kim, ingen kos.