Etter flere måneders forberedelser i embetsverk og på politisk nivå er utenriksdepartementet tvunget til å avlyse de planlagte fredsforhandlingene i Grinzsjistan. Gjennom utredningsarbeidet har det framkommet at staten Grinzsjistan rett og slett ikke eksisterer.

Ingen nye fredsavtaler i sekken, bare tørre kanapéer med brunost, for denne UD-diplomaten.

– Nå har vi dobbeltsjekket, faktisk også trippelsjekket, alle atlas og oppslagsverk på huset, uten å finne folkerepublikken Grinzsjistan, uttaler assisterende utenriksråd Sven Gyldenlak-Aass oppgitt.

Den antatt kriseherjete folkerepublikken var lenge en kilde til dårlig samvittighet innad i UD-systemet. Stadig flere påpekte i møter behovet for å gjøre noe med landets angivelig undertrykte urbefolkning, kneblede presse, anakronistiske agrarindustri og økende uro i gatene.

– Dette forklarer vel den manglende responsens vi har hatt til våre interpellasjoner og noter i FN-systemet, medgir Gyldenlak-Aass som ikke utelukker at saken har sin opprinnelse i en uskyldig spøk på UD-kantinen.

– Det er oppriktig talt ikke lett å tolke om en byråkrat i UD fleiper eller er alvorlig, understreker utenriksråden.

I tillegg til å trekke tilbake den antatte Grinzsjistanske opprørslederen Suleiman Al-haqs kandidatur til Nobelprisen, må UD nå stoppe trykkingen av 12.000 løpesedler som maner til folkelig engasjement for det angivelige konfliktområdet. Ifølge kilder i UD-systemet er saken spesielt uheldig etter at bilateral avdeling tidligere i høst innkalte til giverlandskonferanse om Nangijala, landet som representerer dødsriket i Astrid Lindgrens beretning om Brødrene Løvehjerte.

Tagged with →