Det var et underlig skue som møtte folk flest i det de passerte Stortinget lørdag ettermiddag. En folkefest folk flest var totalt uforberedt på utspant seg til stor undring for både politi og mannen i gata.

Et hundretalls mennesker viftet med to, for folk flest, ukjente flagg. Ett av flaggene viste en mann i blå skjorte med bart på gul bakgrunn, mens det andre var et standard rød-stjerne-i-gul-sirkel-på-rød-bakgrunn-type-flagg.

Oskar Mathiassen (76) tidligere verftsarbeider var ute og luftet hunden da han plutselig befant seg midt i den ukjente folkefesten.

– Først trodde jeg det var revolusjon, forteller Mathiassen, men så oppdaget jeg at de fremmede virket glade og opprømte. Kan det være en eller annen form for nasjonaldag?

Politiet var raskt på stedet i form av to ridende polititjenestekvinner, for anledningen uten hijab.

– Vi er litt usikre på hvordan vi skal reagere, men vi ser jo at stemningen er god og siden været er så fint lar vi hestene få stå litt her i sola, uttalte den ene politikvinnen da vi spurte om forsterkninger var på vei.

Backpackerne Janita Felize (23) og Ernesto Suarez (27) valgte å nyte festen litt på avstand.

– I Santiago skjer dette hele tiden, fortalte Suarez, men det ender alltid med statskupp og grining, så vi holder oss litt i utkanten.

Sosialantropolog Anne Osmo (43) var derimot travelt opptatt av å diskutere bakgrunnen for opptoget med sin tilreisende venninne Tora Bakken (42) fra Moss.

-Jeg tror han med de to flaggene er alfa-hannen i miljøet og at han forsøker å samle to klaner som har hatt hvert sitt flagg til felles innsats mot ett eller annet, sa Osmo ettertenksomt. -Jeg har flere ganger sett det samme skje i ulike folkegrupper på Fiji-øyene der jeg jobbet på midten av 90-tallet.

Politiet valgte å oppløse festen litt før klokken fire da flere tusen ampre Osloborgere, to lokale spellemannslag, fem-seks gassballongselgere og ordfører Fabian Stang samlet seg med høylydte krav om å få delta i den uannonserte folkefesten.

– Det er sykt. Jeg vet ikke hvem disse folkene er, hva de feirer eller hvor de kommer fra, men vi har en tradisjon i Oslo for å invitere alle når det er folkefest -tenk hvis alle skulle ha sine egne folkefester? – Det ville jo ikke akkurat bli særlig inkluderende, tordnet folkloristikkstudent Espen Malthus (31) før han og tusenvis av andre ble drevet ut i sidegatene av pansrede politibiler og de sedvanlige tåregassgranatene.

Tagged with →