– Helt unødvendig, sier etablerte journalister om samarbeidet mellom NRK, VG og Dagbladet. Anders Magnus mener det er allerede er 100 faktasjekkgjenger, bare i Oslo Øst. Og Sven Egil Omdal har vært på Atekst og kun funnet én faktafeil i mediene. 

Faktisk.no mener denne nyheten kan være sann, den er tross alt skrevet på latin.

Faktisk.no mener denne nyheten kan være sann, den er tross alt skrevet på latin. Faksimile: Faktisk.no

Tross motstanden er initiativtakerne bak den nye faktasjekktjenesten, Faktisk.no, optimistiske. De mener samfunnsutviklingen har tvunget fram en slik tjeneste.

Tenketank-modell

– Vi ser at det er en voksende mistro overfor både journalister og politikere. Begge grupper opplever et høyt arbeidspress. Da blir det viktig å delegere arbeid, slik at en kan konsentrere seg om sin kjernevirksomhet, sier Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg.

– Fraksjonene i norsk politikk har forlengst etablert tenketanker, slik at politikerne kan fokusere på å lage politikk og slipper å bruke tid på å tenke. Nå etablerer vi en felles faktasjekktjeneste for media, slik at journalister kan fokusere på å lage journalistikk og slipper å bruke tid på å sjekke fakta.

Forskere

– Er dere klar over at forskere jobber med nettopp å sjekke fakta? Kanskje dere kunne kontaktet dem før dere lager saker som Anders Magnus sin sak fra Groruddalen

– Vi er skeptiske til at andre grupper skal produsere fakta som er alternative til media sine. Hvis faktaene til disse forskerne er så fantastiske, så står de jo helt fritt til å ringe 1000-tipset når som helst på døgnet.

– Men er ikke faktasjekk en integrert del av ordinær journalistikk?

– Det der er en falsk nyhet! Har du ikke lest nettaviser de siste årene, eller!?!

Motvekt til fakta

Redaktør Hans Rustad i Document.no skriver dette om den nyetablerte tjenesten: “Document.no vil forsøke å være en motvekt til det disse tungvekterne forsøker å dra i gang.” Det er ikke kjent når denne motvekten til formidling av fakta vil bli lansert – eller om den allerede er virksom.