Den profilerte filmskaperen og karikaturkritikeren, Erik Poppe, velger å avslutte karrieren i en alder av 54 år. – Det er klart at hvis jeg har krenket noen med filmene mine må jeg rett og slett bare gi meg, sier Poppe.

Det var Norges filmkritikerforbund som først tok til orde for at Erik Poppe burde gå av som filmregissør.

– Helt siden 90-tallet har vi måttet lide oss gjennom stadig nye filmer fra Erik Poppe, filmer som er helt uten brodd eller snev av samfunnskritikk, sier talsmann for kritikerforbundet Finn Rullsen.

– Vi opplever det rett og slett som en krenkelse mot oss filmkritikere. Det må Erik Poppe ta konsekvensen av, sier Rullsen.

Ødela begrepet schpaaa

Han får støtte av en gjeng menn som vokste opp i innvandrermiljøer i Oslo midt på 1990-tallet.

– Etter at Poppe lagde filmen ”Schpaaa” i 1998 ble det altså komplett umulig å fortsette å bruke dette ordet på gata, sier gruppens talsmann, Stig Ali.

– Ingen damer tok oss lenger seriøst hvis vi kalte dem for en ”schpaaa kæbe”. Dette var en bevisst strategi for å krenke oss, sier Stig Ali.

I etterkant av filmen satt de ned et utvalg som skulle komme fram til en nytt, definerende uttrykk for deres demografiske gruppe. Utvalget har ennå ikke kommet til noen konklusjon.

Schjenken-krenken

Ambulansesjåfør Erik Schjenken stiller seg i rekken av dem som føler seg krenket av Poppe.

– Filmen ”Hawaii, Oslo” er et eneste langt hån mot oss ambulansesjåfører, sier Schjenken.

I filmen blir hovedpersonen Leon påkjørt av ambulansesjåføren Viggo. Dessuten er en park involvert i filmen. Schjenken mener dette er en bevisst parallell til saken han selv ble frikjent for i Oslo tingrett. Selv om hendelsen i Sofienbergparken fant sted tre år etter at ”Hawaii, Oslo” ble laget.

– Det hjelper ikke. Jeg er fortsatt krenket, og det må Poppe ta ansvar for, sier Schjenken.

– Møte mennesker med respekt

– Nå må jeg holde hodet kaldt. Jeg blir målt på hvordan jeg klarer å håndtere denne situasjonen, sier han.

– Vi må aldri glemme at ytringsfriheten først og fremst handler om et ansvar. I det ansvaret handler det om å møte mennesker med respekt. Mennesker som mener noe annet, mennesker som står for en religiøs opplevelse som kanskje ikke vi alle står inne for, men som gjør at vi på en måte skal beskytte og forsvare dette, hvor lite vi enn måtte like det.

– Jeg som en vestlig, hvit, middelaldrende mann kan jo ikke tro at jeg kan lage hva som helst. Og hvis jeg ikke kan lage hva som helst, kan jeg like så godt lage ingenting, konkluderer Poppe.

Lager en siste film

Likevel sier Poppe han vil lage én siste film før han gir seg som regissør.

– Jeg vil lage en film der jeg tar opp problematikken rundt hvor idiotiske folk ser ut når de har mistet alt håret på toppen av hodet, men likevel insisterer på å la håret vokse fritt på sidene, sier Poppe.

– Bare slik kan jeg selv virkelig føle på den samme smerten og krenkelsen som filmkritikere, innvandrerungdommer, krigsfotografer, ambulansesjåfører og militante jihadister har blitt utsatt for de siste årene. Det er nok bare slik jeg kan forstå konsekvensene av min egen mangeårige mangel på ytringsansvar, sier han.

Krenket kongefamilien

Den siste tiden har Erik Poppe jobbet med en film om den norske kongefamiliens flukt fra nazistene våren 1940. Filmen har fått kong Harald til å reagere kraftig.

– Poppe forsøker å fremstille det som min far og farfar bare tok med seg familien og forlot landet. Det er en skandale, sier kong Harald.

 Men var det ikke akkurat slik det også foregikk, da?

– Jo, det kan godt være. Men likevel føler jeg meg krenket. Derfor er det fint at Poppe nå tar ytringsansvar og abdiserer som filmskaper, sier Kongen.

(Faksimile: NRK)

Tagged with →