– Opptøyene i England skyldes enten dårlig sosialpolitikk eller dårlig oppdragelse, sier førstelektor og Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder, og legger til at Liverpools mulige suksess vil avhenge av enten kantspillet eller nye spillerkjøp.

- Ikke lett å analysere, mener Mustad. - Cup er cup, og opptøyer er opptøyer. (Flickr/CC/JorgeBRAZIL)

Mustads analyse kom under en spesialsending på TV2 hvor Arill Riise og Davy Wathne ba Storbritannia-eksperten analysere den framtidige utviklingen på øya –  politisk og fotballfaglig. Mustad spekulerte i at fremmedgjøring kan ligge bak ungdommenes kriminelle handlinger og Fernando Torres’ langvarige måltørke.

Forventet utvikling

– Uroen har ulmet lenge, nå blusser den opp for fullt, sa Mustad.

– Blant arbeiderklassen? spurte Riise.

– Nei, blant Arsenal-fansen, svarte Mustad og pekte på kontroversene omkring salget av Fabergas og Nasri.

– Dette har vært de verste opptøyene i England siden 2. verdenskrig. Men vi skal også huske på at denne ligastarten trolig er den mest spennende i samme tidsrom, understreker Mustad og legger til:

– England er langt mer lagdelt enn mange tror. De finnes hele seks forskjellige divisjonssystemer, og da regner jeg ikke engang med amatørfotballen.

Fra høyskole til universitet

Ledelsen ved Universitetet i Agder sier de nå vil utvide utdannelsen av Storbritannia-eksperter som behersker analyse av både de sosiale og politiske spenningene i et klassedelt samfunn og den kontante, kontringsorienterte fotballstilen i Premier League.

– Det blir helt avgjørende om vi skal klare å beholde universitetsstatusen.