Etter gårsdagens seier over Island er Norge klar for sluttspillet i EFTA-mesterskapet i fotball. Nå venter sterke Liechtenstein i finalen.

EFTA-hymnen runger over stadion i Reykjavik fredag kveld.

Næringsminister Trond Giske la grunnlaget for den historiske triumfen da han i forrige uke meldte Norge ut av europamesterskapet i fotball: – EFTA gir en perfekt og varig løsning på vår fotballtilknytning, sier han til Opplysningskontoret.

–  Det europeiske fotballsamarbeidet er basert på fri konkurranse og domineres av store, onde nasjoner som bare er ute etter å slå oss, påpeker Giske. – Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg synes i hvert fall det er gøyere å vinne enn å tape kamper.

Norge ligger etter kampen i Reykjavik på 1. plass på EFTA-rankingen, med Island og Liechtenstein hakk i hæl. Sveits har valgt å stå utenfor fotballsamarbeidet av sære, sveitsiske grunner.

EFTA-sluttspillet kommer til å foregå på en løkke i en forstad til Brussel. EU har bestemt at hvert lag får stille med maksimalt 7 spillere, som i følge de nye EØS-reglene må være under 1.70, ha klovneneser og hendene bundet bak på ryggen.

– Det er EU som bestemmer reglene, men hvis vi hadde vært med i det store Europamesterskapet hadde vi fått bestemme enda mindre, forklarer Giske. – Æresord, altså.

Statsråden innrømmer at gårsdagens kamp var et emosjonelt øyeblikk. – Det er vanskelig å holde tårene tilbake når du ser din europeiske visjon bli virkelig foran øynene dine. – Særlig da den majestetiske EFTA-hymnen runget over stadion, avslutter en rørt Giske.

Tagged with →