Bruken av ubemannede jaktfly, såkalte “droner” har gjort årets høydepunkt for bygdenorge, elgjakta, til en støyende og voldsom affære. Nå varsler direktoratet for naturforvaltning skjerpede regler.

VAKTSOM: Aslag Storkvina holder et årvåkent blikk på dronens livefeed. Et presist høyreklikk senere er elgen i boks. (Foto: flickr/rchip123)

MISSION COMPLETE: Etter nok et "clean kill" returnerer dronen for ny ammunisjon og en runde med malekosten for å markere sesongens fjerde bytte. Innfelt, den sivile varianten av Hellfire missilet fra folkekjære Lockheed Martin (foto: stjålet fra nett/OK)

– Jeg ser en storokse på monitoren i sektor 8F, utbryter vakthavende droneoperatør og drivkar Aslag Storkvina til resten av jaktlaget som drikker øl i stua i den vertikaldelte tomannsboligen på Åmot.

-Hellfire, Hellfire, roper de resolutt tilbake uten å rive seg løs fra snookersendingen på Eurosport. Via SatLink9-systemet gis kommandoen, og missilet tilintetgjør elgoksen på et blunk.

-Okse down! roper Aslag, og jaktlaget spretter ny runde for å feire.

Jaktlaget på Åmot er bare ett av flere titalls som i år har byttet ut strabasiøst ukesopphold i ugjestmildt terreng med langt mer behagelig guttebonding i Skeidarsofaen.

– På denne måten slipper vi å sitte timesvis hver for oss på forblåste poster med knærtings på termos, sier Afghanistan-veteran og jaktlagsleder Bjørgulv Monsen. Også slipper kjerringa å vaske alt utstyret når vi kommer hjem. Dessuten er elgjakt, som så mye annet, bedre enn sex.

Kritisk direktorat
– Vi kan ikke ha det sånn at store deler av luftrommet beslaglegges til elgjaktsformål, sier Morten Ellingsen, førstekonsulent i direktoratet for naturforvaltning. Liv vil gå tapt, og da snakker jeg ikke om elgens. Usolidarisk er det også. Flere jaktlag som fremdeles jakter på “gammalmåten” melder at naturopplevelsen langt på vei blir ødelagt av de stadige droneangrepene.

Direktoratet reagerer også på ammunisjonstypen i dronejakten.

-Hellfire-missilet grisemoser elgen til det ugjenkjennelige. Riktignok slipper dyret lidelser, men jaktlagene som ofte sitter titalls mil unna jaktsektoren slurver som regel med å hente kjøttfarsen sin ut av skogen.

Rullestoljegernes landsforbund raser

-For meg som rullestolbruker og jaktentusiast har dronejakten åpnet en ny verden, forteller Sverre Johan Oppigard, leder i Rullestoljegernes landsforbund. Tidligere kokte jeg kaffe på parkeringsplassen og serverte lapskaus til hjemvendte jegere uten annen betaling enn spennende historier fra observasjonspostene. Men, der har du Staten. Når noe blir for moro, skal det tas.