I all stillhet har stortingspresident, Thorbjørn Jagland, fullført byggingen av Det norske hus. Da Jagland som statsminister introduserte idéen ble han møtt med kritikk fra politiske motstandere, og mange trodde planene ble skrinlagt. Men nå avslører han at byggverket endelig er oppført.

(Wikimedia Commons)

(Wikimedia Commons)

– Det har vært noen år med hardt arbeid. Jeg forstår at enkelte i perioder har oppfattet meg som tafatt og handlingslammet. Det har nok en klar sammenheng med lange kvelder på byggeplassen, sier Jagland.

– At jeg har vært noe anspent kan ikke forklares med annet enn uker med usikret taktekking. Da jeg gikk av som partileder skyldes det først og fremst det omfattende arbeidet med trykkimpregnering og beising av fasaden.

Jagland avviser at idéen om Det norske hus noensinne var ment i øverført betydning, for eksempel som et idémessig rammeverk for et post-industrielt sosialdemokrati i møtet med økende globalisering.

– Neida, dette har hele tiden vært et snekkerprosjekt.

– Så grunnmuren var ikke arven fra Gerhardsen?

– Neida, grunnmuren var 800 kubikk Leca.

Hardt arbeidspress
Jagland forteller om lange skift på anleggsplassen hvor tidligere ministre og medarkitekter, Terje Rød-Larsen og Bendik Rugaas, har rullert på tømringen. Jagland framhever det harde arbeidspresset som forklaring på hvorfor offentligheten ikke har hørt fra eks-statsrådene på en stund.

Det ferdigoppførte bygget er en seksjonert 4-mannsbolig med tilsammen 16 rom, lyse og trivelige stuer med utgang til østvendt skrånende hage, flislagte bad og vinylbelegg på kjøkken, miljøstrie på veggene, utvendig bod ved inngangsparti, garasjeplass i felles garasje, vaskekjeller med opplegg for vaskemaskin og oppvaskkum i rustfritt stål med ettgreps vannbesparende blandebatteri, muligheter til utbygging av leieboerenhet, gruset kjøre- og gangadkomst – og hele 12 karnapp. Det norske hus ligger i et regulert område med gangavstand til skole, forretninger og buss på Holmlia.

Europarådet
Jagland forteller samtidig at en av baktankene hans med å søke posten som president i Europarådet er å kunne eksportere sine byggetekniske ferdigheter.

– Jeg har sett på mine reiser i Europa at det slurves mye med forskalingene. Derfor er mitt kampanjeslagord “Å gjøre en forskalingsforskjell”.

Tagged with →