– Å gi Nobelprisen til en som sitter i fengsel er en kritikk av det kinesiske rettssystemet, sier nok en grinete kinesisk talssutrekopp. – Eh, nettopp, sier en stadig mer irritert resten av verden.

Foto: OK

I dagevis har en endeløs rad med kinesiske myndighetspersoner  klaget og båret seg over den imperialistiske vestlige oppfinnelse at det er galt å fengsle og forfølge mennesker som mener noe annet enn dem. Så høylydte har de vært, at lydbølgene nå er synlige på satellittbilder fra verdensrommet.

Kina var imidlertid svært takknemlig for at NTNU-professor Arnulf Kolstad i VG sa at “Kina realiserer menneskerettigheter på deres utviklingsnivå.”

– Vi kinesere sier som kjent ja, selv om vi mener nei, og på vårt utviklingsnivå er Kolstads nedvurderinger faktisk et tegn på respekt.

Hevn
Hevnreaksjoner er allerede i gang. Kinesiske myndigheter er travelt opptatt med å heve høyden på den kinesiske muren. Og i neste uke vil det bli delt ut en egen regimekritikk-pris til Gerhard Heiberg, Moritz Skaugen og Stein Erik Hagen for “opposisjonelle som tør å stå opp mot myndighetene” i det som beskrives som “et ubarmhjertig sosialliberaldemokratisk flerpartisystem”.

Kinesiske myndigheter planlegger også å masseprodusere og oversvømme markedet med billige og defekte kopier av menneskerettschartere, slik at bunnen faller ut av humanismen en gang for alle.

Samtidig er myndighetene travelt opptatt med å produsere nye visdomsord for å underbygge saken sin. Siste variant tilskrevet statsminister Wen Jiabao lyder slik:

– Lag et bål for en mann, og han blir varm for en dag. Sett fyr på mannen, og han holder seg varm resten av livet.