To av samfunnets strengeste regimer for personalbehandling, Iran og NRK, plages for tiden av avhoppere. Nå går de to institusjonene sammen om en storstilt avhopperutveksling. Men ingen ønsker å kommentere saken. – Personalsak, sier de samstemt.

Her, ved NRK-huset. skal transaksjonen ha funnet sted. (Wikimedia Commons/Ben)

Etter at journalist i Østlandssending Pia Pedersen sa opp på direkten, var alle NRKs 327 programposter tause om nyheten. Da en iransk diplomat hoppet av var det helt naturlig at det iranske prestediktaturet fikk samme behandling av statskanalen.

– Begge er klassiske personalsaker, sier NRK-sjef Hans Tore Bjerkaas.

– Ingen nyhet å se i mils omkrets. Folk sier opp jobbene sine hver dag. Om det er live på riksdekkende media eller i et kneblet diplomatmiljø er helt irrelevant.

Mediesamarbeid
Selv om Bjerkaas ikke vil kommentere selve transaksjonen mellom NRK og Iran, innrømmer han imidlertid at samarbeidet mellom de to institusjonene ikke vil avgrenses til avhopperutveksling.

– Du kan trygt si at vi fant tonen. Uten å kommentere de politiske forskjellene, så kan jeg ikke annet enn å beundre måten iranerne under opptøyene i vinter disiplinerte sine tilkallingsvikarer, sier NRK-sjefen.

– Vi søker også redaksjonelle stordriftsfordeler. I høst vil vi lansere ungdomssatsingen Halalsju og de politiske programmene Politisk Innkvarter og Det ingen skulle tru at nokon kunne fengles for.