En støttedemonstrasjon pågår nå utenfor Stortinget for å verne om Støres rett til ikke å stå opp for retten til blasfemi, eller innrømme feil fra karikaturstriden i 2006. Det viftes med plakater av en blyant, med viskelær på enden.

AP-lederen takker for støtten.

– Retten til å gjøre narr av viktige samfunnsspørsmål kan ikke begrenses til satirikere.

Som utenriksminister i 2006 sendte Støre talepunkter til ambassadene med setningen: “Jeg beklager at trykkingen av karikaturtegningene av Profeten Mohammad i det norske bladet Magazinet har skapt uro i muslimske miljøer.”

– Men nå beklager du?

– Nei, jeg beklager at trykkingen av mine uttalelser i disse dager har skapt uro i journalistiske miljøer. Og det er ingen beklagelse av uttalelsene, kun uroen.

Forhindret vold

Støre mener han dengang kan ha forhindret vold på norsk jord.

– Ved å beklage uroen?

– Nei, ved å gjøre det umulig for terrorister å forstå hva Norge mente.

“Hver gang vi møtes i døra”

Støre har kommentert saken i det nye tv-programmet “Hver gang vi møtes i døra”.

– Vi lærer av ting vi står i og blir forhåpentlig klokere med tiden. Som utenriksminister var det vanskelig å snakke fra leveren, når en selv har munnen full av gåselever, sier han.

– Det har jeg lært av. Som leder for arbeiderbevegelsen spiser jeg bare nakkekoteletter fra First Price. Frosne, som jeg suger på, slik Martin Tranmæl alltid gjorde.

Blasfemi

Støre gjentok i dag at han vil stå opp for ytringsfriheten, men ikke for retten til blasfemi.

– Er ikke blasfemi en del av ytringsfriheten?

– Vel, Jan Mayen er også en del av Norge. Men det ligger jo ganske langt unna, da. Dessuten er ikke alle versjoner av Geni klare på dette. Heller ikke denne versjonen av geni.

(Foto: Flickr/CC/HjalmarGD)

Tagged with →