janne-karine-bylineInnvandrere er stort sett som folk flest. De gjør så godt de kan og håper som oftest det går bra til slutt. Men håhå, folket (les: det skriveføre segmentet som hiver seg over nettavisenes debattfora i rødthvittogblåfarget blodtåke) freser sin vrede. Ingen skal få fortelle nordmenn hvor David kjøpte øl (selv om alle vet at det var på Svinesund)

Debattforumbingo:Jeg introduserer herved spillet“debattforumbingo”. Spillet er en avart av bullshitbingo”, populært blant ansatte når sjefer og styreledere skal holde års- eller festtaler. Man starter med et nettavisinnlegg som inneholder enten: A)Innvandrer eller flerkulturell person / organisasjon som stiller spørsmål ved en eller flere etablerte norske sannheter. B) Utspill fra regjeringen som antyder økte skatter, eller C) Innspill som rokker ved alle nordmenns kjære og nære forhold til våre dype, biologisk nedarvede 1000-årige kristne grunnverdier.

Siden dette innlegget er fremprovosert av den årlige 17. mai-debatten holder vi oss til eksempel A i denne omgang. Ta utgangspunkt i saken og les den nøye. I dette tilfellet dreier det seg om at Leder Athar Ali i Norsk Innvandrerforum mener utenlandske flagg og drakter vil gjøre 17. mai-feiringen mer fargerik og inkluderende. Han lurer følgelig på om det er ok at barn viser sin tilhørighet til flere kulturer ved å gå med to flagg i toget. Et ypperliig utgangspunkt for“debattforumbingo”. Fyll opp kaffekoppen, kvess blyanten og lag et rutenett som vist i figur 1 (under)

Rutenettets størrelse kan selvsagt varieres etter ønske. For enkelhets skyld holder vi oss til ni celler i dette eksempelet. Det neste du må gjøre er å tenke ut et antall fraser du forventer å finne i gjeldende debattforum. Antallet fraser må sammenfalle med antallet celler i matrisen. (figur 2)

Til å begynne med kan det virke litt vanskelig, men med litt debattforumtrening finner du kjapt de rette frasene. Det er nemlig overeraskene ofte de samme som går igjen og igjen og igjen… Så åpner du selve julegaven, debattlenken. Du scroller deg nedover mens du frydefullt krysser ut de cellene som inneholder ord du finner i innleggene (figur 3)

Spillet kan spilles i flespillermodus på fest, eller alene. Vinneren er den som først får krysset ut en hel rekke eller annet avtalt gøyalt mønster (figur 4).  

Opplysningskontoret ønsker deg lykke til!