Kronprinsparet informerte i dag om at dannelsesreisen til varmere strøk ville ta lengre tid enn planlagt, ettersom barna ikke viser noen tegn til dannelse: – Det går på helt enkle ting som å sitte rolig ved matbordet og omtale seg selv i tredjeperson, forklarer Kronprins Haakon Magnus.

Kronprinsen ber om forståelse for at dannelse tar tid: – Det tok flere år bare å få Mette-Marit til å rette ryggen 3 grader.

– Men det burde jo ikke være så vanskelig å forstå at det ikke heter “send meg brødet”, men “kan Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen sende Ingrid Alexandra brødet”. Værsåsnill.

Det hjemmelagde undervisningsopplegget i etikk og verdighet har så langt båret få frukter. –  Jeg har prøvd å forklare at forskjellen mellom rett og galt er veldig grunnleggende, omtrent som mellom hummertang og østersgaffel, men det gikk visst ikke helt inn, sier Kronprinsen.

Han forteller at kronprinsbarna kort tid etter leksjonen skal ha beskrevet hverandre med et ord som vanligvis brukes for å beskrive plebeieres kroppslige avfallsprodukter.

Forsøket på å møte ekte, fattige mennesker i ekte, fattige land har heller ikke gått helt etter planen. – Det er ikke pent å peke og le av de fattige, som bare har vært veldig uforsiktige i valget av foreldre. Man må alltid møte dem med respekt og elementær bistandslingo om empowerment, mikrokreditt og tusenårsmål, fortsetter Haakon Magnus.

– Så kan man heller fnise litt i skjegget når man er tilbake på hotellrommet.

– Dette synes jeg er kjempeinteressant og kjempespennende og dessuten kjempeengasjerende, nikker en engasjert kronprinsesse Mette-Marit.

– Dessuten er det direkte udannet å vekke oss klokka fire om natta bare fordi du må tisse, understreker Kronprinsen. – Fy pokker, når var det det var søknadsfrist til barnehagene igjen?