Nok en rapport fra tankesmien Civita viser at Høyres bidrag til det norske samfunnet er sterkt undervurdert: – Samtidig som en delegasjon fra Høyre satte de første stegene på månen, eliminerte en av våre leger kreft, før vi satte i gang med å bygge ferdig landet, finne oljen og slå Brasil i fotball. Og vi var ikke svette etterpå en gang, sier utredningssekretær Bjørnar Bergh.

Høyres laboratorium 1969: Samtidig som en Høyredelegasjon setter de første stegene på månen, finner en Høyrelege kuren for kreft. (Kilde: Civita).
Et kobbel av historikere er nå i full sving med å skrive norgeshistorien på nytt i Civitas pulserende og tidsriktige lokaler.
Og utredningssekretær Bergh har flere oppsiktsvekkende funn i ermet: – Mange kaller Einar Gerhardsen for “landsfaderen” og snakker om at han “bygde velferdsstaten”, sier Bergh syrlig mens han viser det internasjonale tegnet for ironi med pekefinger og langfinger.
Alv Kjøs – den glemte landsfaderen
– Den som virkelig bygde landet, var jo Alv Kjøs.
– Alv Kjøs?
Bergh slår ut med armene og sukker oppgitt: – Ja, A-l-v Kjøs. Høyre-høvdingen som ledet partiet under mesteparten av tida Arbeiderpartiet satt i “regjering” og “styrte landet” på 50- og 60-tallet, forklarer han.
“Stuttsneipen”
– Det var Alv Kjøs som trakk i trådene. Gerhardsen? Kjøs pleide å kalle ham “lillegutt”. På gode dager fikk Gerhardsen, eller “stuttsneipen” som Kjøs pleide å kalle ham, lov til å hente en kaffe eller selters til Kjøs, mens han var opptatt med å bygge landet.
– “Gå nu og hent blådressen min du, lille søte metemarken min”, pleide han å si til Gerhardsen, “og så kan du, Haakon Lusa Lie, komme og tørke meg der ryggen skifter navn”.
– Og så satte Kjøs i gang den ene reformen etter den andre, og vips, så kom velferdsstaten rekende på en fjøl, forteller Bergh. – Og etterpå solgte vi fjøla, med god fortjeneste.
Revolusjonerende metode
Civita benytter seg av en revolusjonerende ny historisk metode, der forskerne frigjøres fra akademiske konvensjoner som stikkordregister, kildehenvisninger og kilder. I stedet kan de fritt assosiere og tegne et bilde av historien slik den nødvendigvis må ha utspilt seg for at Kristin Clemet skal ha rett.
Key Åndelig Bauta i Civita, Kristin Clemet, har selv deltatt aktivt i forskningen. Nylig fant hun ut, helt på egen hånd, at Norge takket være Høyre var ett av Europas rikeste land på begynnelsen av 1900-tallet, og dette til tross for at vi ikke hadde noe særlig med penger.
Clemet: – Ikke så enkelt
Hun er imidlertid snar med å understreke at det ikke er så enkelt:
– Det er ikke så enkelt som alle andre enn jeg vil ha det til, understreker hun alvorlig. – Faktisk er det mye mer sammensatt og intrikat. Ja, jeg er ikke fremmed for å bruke ord som intrikat, og jeg vil si jeg har en ganske presis idé om hva det betyr også.
– Du har det du også, sier du ja. Der kan man se, bare ikke glem at det er takket være mitt Kunnskapsløft at du er i stand til å nå meg til anklene rent intellegentuelt, påpeker hun.
Uhyrlig historieforfalskning som kun viser hvor misunnelige Høyrekreftene er på hvordan Arbeiderpartiet stanset heksebrenningene etter å ha ledet oss trygt ut av svartedauen.
Denne artikkelen ble både morsom og ufrivillig morsom på en gang.
Ap vil jo ha oss til å tro at de bygget landet og at Norge var et fattig land (i europeisk) sammenheng for 100 år siden. AP har tydeligvis brukt samme forskningsmetoder som artikkelen viser til at Civitas har gjort.
Neppe tilsiktet fra artikkelforfatterens side, men for en som kan litt om økonomi (og økonomisk historie), så minner dette mistenkelig mye om AP’s historieskriving 🙂
Minner om KLM-sketsjen om mannen som mener russerne egentlig snakker norsk, det høres bare russisk ut.
“Og dette har De funnet ut helt av Dem selv?”
“Ja!”
“Har De funnet ut noe mer?”
“Eh, nei!”