Nok en rapport fra tankesmien Civita viser at Høyres bidrag til det norske samfunnet er sterkt undervurdert: – Samtidig som en delegasjon fra Høyre satte de første stegene på månen, eliminerte en av våre leger kreft, før vi satte i gang med å bygge ferdig landet, finne oljen og slå Brasil i fotball. Og vi var ikke svette etterpå en gang, sier utredningssekretær Bjørnar Bergh.

Høyres laboratorium 1969: Samtidig som en Høyredelegasjon setter de første stegene på månen, finner en Høyrelege kuren for kreft. (Kilde: Civita).

Et kobbel av historikere er nå i full sving med å skrive norgeshistorien på nytt i Civitas pulserende og tidsriktige lokaler.

Og utredningssekretær Bergh har flere oppsiktsvekkende funn i ermet: – Mange kaller Einar Gerhardsen for “landsfaderen” og snakker om at han “bygde velferdsstaten”, sier Bergh syrlig mens han viser det internasjonale tegnet for ironi med pekefinger og langfinger.

Alv Kjøs – den glemte landsfaderen

– Den som virkelig bygde landet, var jo Alv Kjøs.

– Alv Kjøs?

Bergh slår ut med armene og sukker oppgitt: – Ja, A-l-v Kjøs. Høyre-høvdingen som ledet partiet under mesteparten av tida Arbeiderpartiet satt i “regjering” og “styrte landet” på 50- og 60-tallet, forklarer han.

“Stuttsneipen”

– Det var Alv Kjøs som trakk i trådene. Gerhardsen? Kjøs pleide å kalle ham “lillegutt”. På gode dager fikk Gerhardsen, eller “stuttsneipen” som Kjøs pleide å kalle ham, lov til å hente en kaffe eller selters til Kjøs, mens han var opptatt med å bygge landet.

– “Gå nu og hent blådressen min du, lille søte metemarken min”, pleide han å si til Gerhardsen, “og så kan du, Haakon Lusa Lie, komme og tørke meg der ryggen skifter navn”.

– Og så satte Kjøs i gang den ene reformen etter den andre, og vips, så kom velferdsstaten rekende på en fjøl, forteller Bergh. – Og etterpå solgte vi fjøla, med god fortjeneste.

Revolusjonerende metode

Civita benytter seg av en revolusjonerende ny historisk metode, der forskerne frigjøres fra akademiske konvensjoner som stikkordregister, kildehenvisninger og kilder. I stedet kan de fritt assosiere og tegne et bilde av historien slik den nødvendigvis må ha utspilt seg for at Kristin Clemet skal ha rett.

Key Åndelig Bauta i Civita, Kristin Clemet, har selv deltatt aktivt i forskningen. Nylig fant hun ut, helt på egen hånd, at Norge takket være Høyre var ett av Europas rikeste land på begynnelsen av 1900-tallet, og dette til tross for at vi ikke hadde noe særlig med penger.

Clemet: – Ikke så enkelt

Hun er imidlertid snar med å understreke at det ikke er så enkelt:

– Det er ikke så enkelt som alle andre enn jeg vil ha det til, understreker hun alvorlig. – Faktisk er det mye mer sammensatt og intrikat. Ja, jeg er ikke fremmed for å bruke ord som intrikat, og jeg vil si jeg har en ganske presis idé om hva det betyr også.

– Du har det du også, sier du ja. Der kan man se, bare ikke glem at det er takket være mitt Kunnskapsløft at du er i stand til å nå meg til anklene rent intellegentuelt, påpeker hun.

Tagged with →