UDs statssekretær Espen Barth-Eide har avvist Wikileaks-dokumenter som beskriver ham som en lojal støttespiller til amerikanske myndigheter. Men nå er det lagt fram bildebevis som tydelig viser at CIA har mellomlandet med fangetransport fra Guantanamo i Barth-Eides hage på Borgen på Oslo vest.

Her svinger CIA-flyet inn fra bocciabanen til Barth-Eide. (Flickr/CC/Artour_A)

Flyvningene skal som oftest ha skjedd på nattestid, og mannskapet skal ha blitt møtt av statssekretæren i slåbrokk på plenen utenfor sin villa på Oslo vest. Folkerettseksperter viser til at Barth-Eides bruk av hagen som landingsplass for fangetransport, i tillegg til servering av buljong og Pepita-kjeks til flymannskapet, kan gjøre ham medskyldig i brudd på Folkeretten.

Barth-Eide selv avviser noen form for delaktighet.

– Jeg kjenner bare til noen helt få flylandinger i hagen min. Disse oppfattet jeg som alminnelige misforståelser, siden jeg har en godt dimensjonert og opplyst bocciabane som lett kan forveksles med smålufthavnen ved Fornebu.

– Rapporten snakker om flere titalls mellomlandinger?

– Det er i så fall utenfor min kjennskap. Jeg er mye ute og reiser, og mistenkelige lyder forøvrig har jeg avskrevet som nabosønnens moped og katter som slåss.

– Wikileaks viser at du blir oppfattet som pro-amerikansk også av amerikanske myndigheter.

– Helt grunnløst. Jeg har bare forsøkt å bygge bro mellom Øst og Vest. All kontakten med min CIA-føringsoffiser Gary Titov har vært for å skape forståelse for hvorfor amerikanere kan spionere på FN og snakke med utestemme inne. Ikke spør hva Amerika kan gjøre for deg, spør hva du kan gjøre for Amerika.

Tagged with →