– Se her: En EP fra det obskure indiebandet Foxymorons, sier en entusiastisk Bjørnar Hvalen (36) og legger CD-platen inn i skuffen på spilleren av merket Magnavox CDB 560.

CD-Bjørnar Hvalen (36) med deler av den enorme CD-samlingen sin (Foto: treefell/access.denied/OK (Flickr/CC))."

Han gjør en kunstpause. – Vær stille et øyeblikk nå… hør…, sier han og trykker på “play”. – Der!

– Det er ingen ting slår lyden av laserstrålen som treffer CD-platas aluminium, sier Aurskog/Høland-mannen.

Hvalen hevder at han har 500 CD-er ordnet i alfabetisk rekkefølge. Dette skal være Aurskog/Hølands største samling, noe som har gitt ham tilnavnet CD-Bjørnar.

– Fittemagnet

Han forteller at han alltid tar med seg en spesiallaget koffert med alle CD-platene sine på nachspiel.

– Der kommer du med DEN samlinga, damene kan bare peke på hvilken musikk de vil høre og bare sekunder seinere strømmer det rett ut av stereoanlegget, forteller han. – Ingen spoling eller fomling med platestiften.

Aurskog/Høland-gutten legger ikke skjul på at CD-samlingen er et vellykket sjekketriks: – Det er en garantert fittemagnet, sier Hvalen.

Han bruker fortsatt mye tid og penger på å fylle hull i den rikholdige kolleksjonen.

– Men det pussige er at det var mye lettere å få pult med samlingen jeg hadde i studietiden på 90-tallet, selv om den var mye mindre den gangen. Forklaringen må være at jeg nå har så mye musikk at det kan virke overveldende på moderne kvinner, som ikke liker å føle seg underlegne, forklarer Hvalen.

Venner skjuler teknologiske framskritt

Hvalens venner har lenge anstrengt seg for å skjerme ham fra all informasjon om de massive mengdene digital musikk som nå er tilgjengelig: – Bjørnar er så stolt over musikksamlingen sin at ingen av oss har hatt hjerte til å fortelle ham om den teknologiske utviklingen, sier barndomskamerat Birger Bjørkelo (37).

– Hvis han hadde visst at det var mulig å få tilgang til mange hundre tusen musikkspor med en vanlig mobiltelefon og Spotify-abonnement, hadde han ikke vært CD-Bjørnar lenger, men bare Bjørnar, forklarer Bjørkelo.

– Det hadde nok tatt livet av ham.

Minidisc-trusselen

Bjørkelo forteller at det som begynte som en gest mot en kjær venn for rundt ti år tilbake, nå krever stadig større anstrengelser: – Når vi treffes må vi passe på å gjemme både mobiltelefoner, iPoder og iPader. Istedenfor drasser vi rundt på bærbare CD-spillere hele gjengen og diskuterer hvorvidt CD-en vil overleve utfordringen fra Minidiscen.

– Diskusjonen ender alltid på samme måte, sier Bjørkelo. – På ett eller annet tidspunkt sier Bjørnar: “visste du at en CD-plate hengende fra speilet i frontruta gjør det umulig for politiet å ta deg i fartskontroll? Hvem kan si det samme om minidiscer?”

– Og så ler vi hjertelig alle sammen, avslutter Bjørkelo.

Tagged with →