Tretten Buskerud-ordførere har skrevet klagebrev til kulturminister Anniken Huitfeldt etter at statens fagorgan i språkspørsmål, Språkrådet, tirsdag lanserte “Buskerud” som anbefalt lovlig kraftutrykk for bruk i barneskolen.

KONTROVERSIELT: I denne månedens "Språknytt" lanserer språkrådet "Buskerud" som anbefalt lovlig banneord for barneskolen (Faksimile: Språknytt 8/10)

Ordførerne frykter tap av turistinntekter, irreversible omdømmeproblemer og universell latterliggjøring av hele fylket og dets innbyggere som følge av språkrådets nitidige arbeid for å komme kjønnsbasert banning til livs. -Vi setter selvsagt pris på omtale, og aksepterer at bevisstgjøring av barn og unge om at fylket “Buskerud” eksisterer har en viss verdi, men vi liker ikke konteksten fylket settes i, utdyper ordfører i Nedre Eiker, Therese Elly Thoresen.

Vellykket pilotprosjekt

Gamlebyen barneskole i Oslo har siden midten av april deltatt i språkrådets pilotprosjekt “Bannord for ein ny generasjon”. -“Horebasert” banning har gått ned med 36 % etter at “Buskerud” gradvis ble innført gjennom kløktig manipulasjon av de kuleste elevene,  forteller Rektor Hans Grøtum. – “Buskerud” har etter bare fire måneder etablert seg som et sterkt uttrykk i indre Oslo øst, og flere ganger i vår har lærere måttet trøste småjenter som allerede opplever ordet som like injurierende som det utdaterte og diskrediterte “Hore”, forteller rektor Grøtum fornøyd.

GLEDER SEG TIL Å BANNE: Selv om det er noen år til disse barna fra Innersvingen barnehage begynner på skolen er de allerede fullt klar over "Buskerud" og gleder seg til lovlig å ta ordet i sin munn (FOTO:woodleywonderworks/CC/Flickr)

Fornøyd språkforsker

Språkforsker Henry Hassvold klarer ikke skjule sin begeistring for språkrådets offensive innsats. -Ikke siden Astrid Lindgren-oversetter, Håkon Bjerre, introduserte “Fy Fabian” i 1950 har man gjort seriøse forsøk på å avlede barns hang til banning her til lands. Dette er banebrytende nybrottsarbeid vi bare aner de språklige konturene av. Hassvold er også imponert over selve ordvalget. -Klangen i det ordet er som skapt for utskjelling. Smak på det BU-SKE, og ett litt hardt, anklagende RUUUD på slutten. Det ligger fint på tunga, og når man først skal velge ett fylke er jo ikke Buskerud noe dårlig valg, det har jo allerede en særstilling i folks fordommer uten at det bikker over i platthet slik “Finnmark” eller “Møre” ville ha gjort.

Kulturminister Anniken Huitfeldt var onsdag formiddag ikke tilgjengelig for kommentar.