Tiåringer er i villrede etter at ungdommer har brukt opp de siste gjenværende, jævlige moteuttrykkene til nå kjent for menneskeheten. – Storebror går rundt med betakarotenfarge i trynet, storesøster går med åttitallstupert hår og til og med bestefar har trukket i haremsbukse. Hva skal vi finne på for å sjokkere mamma og pappa nå? spør tvillingparet Fredrik og Frida (10) retorisk.

Til og med bestefar går i lycra og haremsbukse denne våren (Foto: Johngiske/Flickr/CC).

Til og med bestefar går i lycra og haremsbukse denne våren (Foto: Johngiske/Flickr/CC).

Og Fredrik og Fridas historie er langt fra unik. I en ny rapport fra FN-organisasjonen for pre-tenåringer (UNPRETEND) slås det fast at nettopp kunstig brunfarge og haremsbukser var de siste to moteuttrykkene som fortsatt hadde evnen til å skape en viss vemmelse hos voksne. Når alle over 25 år om kort tid har vent seg til gulrotfarget ansikt og bukser som får deg til å se ut som om du har en diger klump avføring dinglende mellom beina, vil de utvikle resistens mot dårlig smak.

Ber politikerne om hjelp

Amalie (11) fra Hokksund sliter med planleggingen av hvordan hun om få år skal bringe foreldrene sine i rødmende forlegenhet. – Mamma og pappa har gått med så mye stygt at det har blitt umulig å overgå dem. Sæggebukse? Oppbrukt. Piercing? Kjedelig. Svarte satanistklær? Sooo 2008, påpeker hun.

Amalie har skrevet brev til barne- og familieminister Anniken Huitfeldt, som lover å se på saken så snart hun får stokket konsonantene sine.

– Alvorlige psykososiale konsekvenser

Ledende fagfolk advarer nå mot alvorlige psykososiale konsekvenser. – I generasjoner har ungdommer kledd seg tåpelig i tenårene for så å føle en inderlig skam over dette ti år senere, forklarer motepsykiater Francis von der Larsen. – Dersom ikke moteforskningen gjør store framskritt, vil dagens tiåringer ikke ha noe å være flaue for i 2025. Dette vil betydelig begrense deres framtidige muligheter til pinlige nostalgifester og til å drite seg ut overfor egne barn på Facebook, advarer von der Larsen.

Surferosa, Black Adder og vennen til Sting gir håp om en fortsatt normal psykososial utvikling hos dagens tiåringer (Foto: Andreas Solberg/CC, collage OK).

Surferosa, Black Adder og vennen til Sting gir håp om en fortsatt normal psykososial utvikling hos dagens tiåringer (Foto: Andreas Solberg/CC, collage OK).

FN med strakstiltak

Som et strakstiltak vil UNPRETEND legge fram tre kandidater til nye moteikoner for en komité av verdens tiåringer. Delegasjonssekretær Brian Flashbutt bekrefter at dette skal være popartisten Stings venn fra Amazonas-jungelen, rollefiguren Black Adder og vokalist i Surferosa Mariann Thomassen.  – Disse tre kandidatene skapte fortsatt mild til moderat vemmelse hos testpersoner, sier Flashbutt. – Og hvis alt annet feiler, har vi alltids Trine Grung, avslutter han.