VG melder i dag at landslagshopperne pliktskyldigst røyker en sigarett eller to daglig for å beholde sin fjærvekt -et pluss i bakken. Opplysningskontoret sjekket stemningen ved en av landets ungdomsskoler og fant overraskende nok at flere av de unge som gjemmer seg bak furua nederst i skolegården har et reflektert og målrettet forhold til aktiviteten.

Unge hopp-håp trener på grepene på sommersamling i Zell-am-See

Unge hopp-håp trener på grepene på sommersamling i Zell-am-See

– Mange tror jeg røyker for å være sexy eller tøff eller noe, sier Nina (15) i det hun tar et dårlig skjult drag av sigaretten hun deler med kjæresten Sondre på 16. Sannheten er at jeg alltid har drømt om å bli landslagshopper. Det er liksom noe med stilen, fra den likbleike huden til hockeysveisen, fra Plata-klærne til de kledelige sponsormerkene som omgir hopperne med en aura av mystikk.

Flere av guttene bak bjørketreet opplyser at de allerede har tatt sine første hopp i bakken.

– Etter at jeg begynte å røyke kom jeg over det kritiske punktet, forteller Jon-Andrew Barstad, den eneste av de dedikerte røykerne som ønsker å stå fram med navn. Det var mamma som foreslo at jeg skulle begynne med sigaretter – hun syntes nok jeg begynte å bli litt lubben. Uansett, røyk og hopp hører sammen, og det spiller ingen rolle hvilken ende man begynner i. Vil man hoppe må man røyke. Sånn er det.

Mika Kojonkoski, landslagstrener for det Norske hopplaget og varm forkjemper for ambisiøs ungdomsrøyking, sier at han er positiv til at aspirerende hoppere røyker før de begynner å satse ensidig på hoppsporten.

– Det er mye lettere å begynne å røyke før man begynner å hoppe. Selv pleier jeg å si: “Uten røyk går seieren hopp i røyk” – skjønner?

Hopperne foran en spennende helg

Les mer om hoppsport her og her

Tagged with →