Skipsreder John Fredriksen blir syk av norske myndigheters rammebetingelser. I Burma, hvor Fredriksen-selskapet Seadrill opererer, har en revitalisert Aung San Suu Kyi nå lansert kampanjen “Free Fredriksen”.

Stadig flere "Free Fredriksen"-plakater ses på Aung San Suu Kyi-mønstringer. (Flickr/CC/Englishpen)

Fra sin husarrest forteller Aung San Suu Kyi at hun ikke nølte da Amnesty International ba henne støtte John Fredriksens frihetskamp.

– Vi frihetskjempere må stå sammen. Med brev- og besøksforbud har jeg dessverre begrenset med muligheter til å følge Fredriksens kamp for sitt menneskeverd, men intet bur kan holde fredsduenes sang innesperret.

Den burmesiske samvittighetsfangen viser fram hvordan hun har sydd om sitt eneste laken til en t-skjorte, som med primitiv leiremaling har fått påskriften “Free Fredriksen”.

– Mine støttespillere risikerer livet for å smugle inn ny informasjon om Fredriksens mareritt. Jeg blir fortalt at Fredriksen forfølges av ansiktsløse byråkrater som stadig setter hans menneskerettigheter bak befolkningens forgodtbefinnende. Et mer klassisk eksempel på at systemet undertrykker individet skal du lete lenge etter, sier Suu Kyi og knytter den vevre neven.

– Ikke rart Fredriksen er blitt syk. I likhet med meg, så lever han vel uten verken strøm eller tak over hodet. Eller enda verre – byggeforbud på annektert strandlinje. Før Fredriksen har fått innvilget sine krav til forutsigbare rammebetingelser for usannsynlig rike nordmenn, så vil jeg inntil videre innstille min kamp for Burma.

– Men er det ikke litt kontroversielt at Fredriksen driver forretninger med det internasjonalt forhatte regimet som har sperret deg inne i 14 år?

– Med mindre det har skjedd en eller annen revolusjon de årene jeg har sittet fanget, som liksom gjør at alle mennesker nå kan lese nyheter om Burma på en slags leseskjerm hjemme i sin egen stue, så ville det jo være helt umulig for Herr Fredriksen å vite om vår situasjon. Og jeg kan aldri tenke meg at min flaskepost om arrestasjonen har nådd fram til Vesten enda.