Folk flest begynner nå å bli mektig irritert over alle andre nordmenns hemningsløse materialisme i julestria.

Foto: Dave416

Ifølge mannen i gata er det heller ikke like enkelt å skaffe seg ekte ikke-materialistisk julestemning: – Her betaler jeg 900 kroner for en julekonsert med Elisabeth Andreassen og Rein-fuckings-Alexander, og kommer i sånne sakrale, vakre tanker – og så får jeg julestemningen ødelagt av nattåpenthelvete og folk som drasser rundt på svære bæreposer med en gang jeg tråkker ut av kirka, sier trygdekonsulent Gunnar Ørstavik (49).

– Dessuten er jeg rimelig sikker på at Elisabeth Andreassen er photoshoppa på de plakatene. Hun ser ikke ut som 900 spenn uten et tjukt lag med glow, for å si det sånn.

– I dag har vi så masse ting, at forventningene blir så store. Hva kan man gi til en som allerede har alt, sier hverdagsmenneske Johnny Grung (42). – Så det hadde vært veldig greit om folk kunne kaste litt mer, så det var litt lettere å komme på noe å kjøpe, understreker han.

Gjennomsnittlig trebarnsmor Heidi Houg (32), Rømskog, er oppgitt over gavehysteriet i juletida. – Alle venninnene mine lager sånne gavekalendere til ungene sine. De blir jo lei av gaver lenge før julaften, sier hun.

– Så i år gir jeg bort opplevelser, sier hun. – Hver dag åpner ungene en ny luke med en ny aktivitet de kan finne på. – Organisert av et sinnsykt bra eventfirma, legger hun til.

– Midt opp i alt forbruket er vi i ferd med å glemme julens viktigste budskap, mener Houg. – Om kjærlighet. Og snø. Og jesusbarnet på korset.