– Dronningen og jeg er stolte og takknemlige. Jeg dedikerer prisene til nordmenn i utenriksfart, sa en beveget majestet.

Mange eksperter ble overrasket da H.M. Kongen ikke fikk én eneste pris for denne talen til Kirkemøtet i 2006. (Wikimedia Commons/Kirkens informasjonstjeneste)

H.M. Kongen holdt en improvisert tale til nasjonen da nyheten om prisbonanzaen ble kjent. Han takket spesielt Khalil Gibran for å ha bidratt med treffende aforismer til enhver anledning.

-Jeg satt igjen med en god følelse etter årets nyttårstale, men fire Oscar? Du verden.

Sin personlige favoritt

Kongen understreket han fortsatt regner nyttårstalen fra 2008 som sin beste.

– Det var 60 år siden menneskerettighetserklæringen ble vedtatt av FN. Jeg benyttet anledningen til å si noen svært velvalgte ord om sameksistens på tvers av kulturer og landegrenser.

En lattermild majestet blunker lunt med øynene:

– Men Kronprinsen burde vel fått en Razzie for sin tale om Portugal og “Middelhavets varme kyster”, hva?

Talehjelp

H.M. Kongen innrømmet at han har en annen å takke for sin veltalenhet.

– Før jeg innledet samarbeid med min talepedagog Ernst Stang i Neuberggaten 11, så hadde jeg en tendens til å slurve litt med diksjonen. Takk og lov for at den tiden er over.

Kongen benyttet også anledningen til å si at hver og en av oss har en uendelig stor verdi. At de avgjørelsene vi tar i dag, må barna og barnebarna våre ta følgene av. At økonomi og samfunn ikke ensidig kan tuftes på materielle verdier. At det gode naboskapet ikke er det det engang var. Og at vårt aller største ansvar gjelder barna.

Han glemte imidlertid nok en gang å nevne surfende Australia-studenter i sin oppsummering av nordmenns innsats i utlandet. Og så avsluttet Kongen med en treffende omskrevet Khalil Gibran-aforisme til dagens debatt om private helsetjenester:

– Plei hverandre, men ikke gjør private helsetjenester til et bånd. La den være et bevegelig hav mellom våre helsetjenesters kyster.

_________________________________________________________

LES OGSÅ: – Sammen kan dere få slutt på fattigdommen, sier rik vestkantgutt (37)